2024. május 24. - Eszter, Eliza

Tömegeket vonzó Picasso

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában látható Picasso-tárlat tízezredik látogatóját köszöntötték csütörtökön; az algyői Szűcs Szilveszter Lázár János polgármestertől egy kiállítás-katalógusokból és belépőjegyekből álló Picasso-ajándékcsomagot vehetett át
2008. november 20. csütörtök 21:27 - Hírextra
Szűcs Szilveszter feleségével érkezett a hódmezővásárhelyi múzeumba. Mint azt a házaspár elmondta, rendszeresen látogatják a megyei kulturális eseményeket, és mivel mindketten művészeti szakközépiskolában tanultak, külföldön is járnak kiállításokra. Voltak már Malagában is, Pablo Picasso szülőházában, ahol egy grafikai tárlatot láttak. A dél-alföldi kerámiakiállítást azonban hangulatosabbnak találták, mint a spanyol tárlatot - árulták el az MTI-nek.

A szervezők szerint a Picasso Vásárhelyen című kiállítás, amely még tíz napig látható, a dél-alföldi város történetének eddigi legsikeresebb tárlata. A kiállításhoz kapcsolódó programok sorában szombaton "bagoly matinét" tartanak az Alföldi Galériában, a bagoly ugyanis Picasso egyik kedvenc madara volt, tartott is otthon baglyot, és a kerámiáiból, linómetszeteiből álló kiállításon is nagy számban találkozhatnak a látogatók a bagoly-motívummal.

A szombati rendezvény ideje alatt arcfestésre várják a kicsiket, "Légy te a bölcs bagoly!" mottóval. A bagolynak kifestett gyerekeket megörökítik, és a róluk készült fényképek letölthetőek lesznek a kiállítás honlapjáról. Molnár Ádám madarász, a Magyar Madártani Egyesület tagja ismeretterjesztő előadást tart a baglyok életmódjáról, élőhelyéről, és a szervezők reményei szerint a galéria udvarán tanyázó madarakat is megleshetik majd az érdeklődők - mondta el Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.

November 25-én, kedden este Picasso tiszteletére egy úgynevezett "ceruzás spanyol estre" várják az érdeklődőket. A spanyol zseniről szóló legenda szerint ugyanis Picasso első szava a "ceruza" volt, és élete során mindig hordott magával egy rajzeszközt, hogy bármikor, bármit le tudjon rajzolni.

Az esten Homonnai Varga András flamenco-gitárművész ad koncertet a kiállítótermekben, azok a látogatók pedig, akik névvel ellátott ceruzavéget visznek magukkal, tombolán vesznek részt, melynek szelvényei maguk a ceruzák.A vásárhelyi anyag egyébként hamarosan egy Párizsban nyíló Picasso-életműtárlat része lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását