2024. május 23. - Dezső

Túlélő az akadémián

A Francia Akadémia tagjává választották csütörtökön Simone Veil asszonyt, az Európai Parlament első elnökét, a francia kormány volt miniszterét, a holokauszt francia túlélőjét. A 2007. augusztus 29-én elhunyt Pierre Messmer volt francia miniszterelnök hel
2008. november 20. csütörtök 21:41 - Hírextra
A 17. században létrehozott Francia Akadémia a legrangosabb francia kulturális intézmény, fő feladata őrködni a francia nyelv fölött és összeállítani, gondozni annak szótárát. Elvben 40 akadémikus alkotja, akik életük végéig az intézmény tagjai maradnak - ezért nevezik őket "halhatatlanoknak" -, a megüresedő helyekre a többiek választják meg az utódot a francia kultúra és általában a társadalom arra legméltóbbnak tartott személyiségei közül.

Az 1927-ben született Simone Veilt 1944-ben családjának tagjaival együtt származása miatt Auschwitzba deportálták. 1974-ben Jacques Chirac kormányában egészségügyi miniszter lett, ezt követően 30 éven át a francia és európai politika egyik vezető, végig népszerű személyisége maradt, 1998-tól 2007-ig az alkotmánybíróság tagja volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását