2024. május 3. - Tímea, Irma

Egyéni gyógymód leukémiásoknak

Génkutatást segítő csúcsműszer vásárlására fordította azt a 23 millió forintos támogatást a Semmelweis Egyetem Genotipizáló Központi Laboratóriuma, amelyben az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány jóvoltából részesült. A készülék segítségével hatéko
2008. november 20. csütörtök 21:48 - Hírextra
Az új műszer működési elve, hogy felszaporítja a vizsgálandó genetikai minta (például egy DNS) egy szakaszát, majd a beépített nagyérzékenységű rendszer elvégzi annak mennyiségi vagy minőségi elemzését. A műszer segít meghatározni az adott gyereknek a betegségre való hajlamát és pontosítja a diagnózist. Így nagyobb az esély a túlélésre és kevesebb káros mellékhatással kell megküzdeni a kemoterápiát követően - tájékoztatták az MTI-t a SOTE és az alapítvány vezetői.

Új genetikának is nevezik az úgynevezett genomikát, amely azt jelenti, hogy klinikai tapasztalatok alapján szétválasztott betegcsoportok között markáns különbségeket találnak a génműködés mintázatában vagy a genetikai állomány más jellemzőiben. A hazai genomikai kutatások egyik központja a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézete.

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány ma Magyarországon az egyik legnagyobb adományozói körrel rendelkezik és 2003 óta több mint 200 millió forinttal támogatta a leukémiás gyermekek gyógyítását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását