2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megállapodás az Európai Külügyi Szolgálat alapelveiben

Megállapodás született hétfőn az érintett európai uniós intézmények között a létrehozandó Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) működésének alapvető szabályaiban - közölték Brüsszelben.
2010. június 21. hétfő 20:01 - HírExtra
A tagállami kormányokat képviselő Tanács, az EU legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság, valamint az Európai Parlament képviselői Madridban jutottak egyezségre Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, és ezzel pontot tettek arra az elhúzódó vitára, amely az uniós intézmények között folyt az új szolgálatnak az intézményrendszerbe való betagozódásáról.

A Parlament - mondták diplomaták - eredetileg azt szerette volna, ha az EKSZ a Bizottság alárendeltségébe tartozik, mert akkor teljesen felügyelhette volna költségvetését. Ashton és a Tanács azonban kitartott amellett - a Bizottság pedig nem igazán ellenkezett -, hogy legyen az EKSZ különálló szervezet. Az Európai Parlament azonban állítólag végül is biztosítékokat kapott Ashtontól arra nézve, hogy megfelelő rálátása lesz az EKSZ költségvetésére, és a politikai beleszólást is biztosítják olyan kérdésekben, amelyek nem tartoznak kizárólagos kormányzati hatáskörbe.

Ashton egyébként a Tanácstól kapta ugyan főképviselői megbízatását, de a Lisszaboni Szerződés értelmében ez a poszt egyben alelnöki tisztséget is jelent a Bizottságban, tehát a főképviselő "két kalapot visel" az uniós intézményrendszeren belül.

A mostani megállapodás az új uniós külügyi szolgálat szerkezeti felépítéséről és a felelősségi rendszerről szól. Egyezségre kell még jutni az EKSZ pénzügyi és személyzeti szabályzata ügyében is. A tervek szerint ősszel kezdhetik meg a több ezer főre felduzzasztandó EKSZ tényleges megszervezését. Kezdetben zömmel a Tanács és a Bizottság külügyekkel foglalkozó apparátusát irányítják át a szolgálathoz, de igyekeznek mielőbb tagállami diplomatákkal is betölteni az állásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását