2024. május 3. - Tímea, Irma

Ellenőrzésből felügyelet

Az ellenőrző szervezetből felügyeleti szervet kell létrehozni, hogy elkerülhető legyen egy újabb pénzpiaci bizalmi válság - mondta az a PSZÁF felügyeleti tanácsának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Farkas István arról is beszélt, hogy a nagy kock
2008. november 20. csütörtök 08:56 - Hírextra
Ellenőrzőből felügyeleti szervvé kellene átalakítani a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF), így nemcsak utólag lenne lehetősége felismerni a problémákat, hanem a folyamatokat követve előre jelezhetné, megakadályozhatná azok kialakulását - mondta az intézmény felügyeleti tanácsának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ez sokkal nagyobb felelősséget jelentene a PSZÁF számára, hiszen maga is kockázatot vállalna, a piac hosszú távú érdekeivel ellentétesnek ítélt folyamatok befolyásolásával ugyanis nem mindenki értene egyet - magyarázta Farkas István.

A PSZÁF-nek képesnek kell lennie a kockázatalapú feladatok elvégzésére, ennek feltétele azonban, hogy az ott dolgozókat felkészítsék erre, emellett a szervezet legyen rugalmas és nemzetközi, hiszen nincs ma olyan probléma, ami az országon belül megoldható - fűzte hozzá az intézmény felügyeleti tanácsának elnöke.

Kockázat a nagyoknak

Az igazán kockázatos banki termékeket csak olyan ügyfeleknek lenne szabad eladni, akik tisztábban vannak azzal, milyen rizikót vállalnak a megvásárlásukkal - vélekedett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felügyeleti tanácsának elnöke.

A felületes ügyfél számára sok banki termék kockázatmentesnek tűnik, az azokról szóló tájékoztatókból azonban kiderül, hogy ez csak a látszat - magyarázta Farkas István. Hozzátette: a PSZÁF-hez ilyen ügyben számos tanulságos panasz érkezik.

Felmerül, hogy vajon indokolt-e bizonyos termékeket a kisbefektetőknek is eladni, vagy érdemes lenne meghatározni, hogy legkevesebb mekkora összegből lehet megvásárolni. "Aki tényleg be akar fektetni 5-10 millió forintot, attól elvárható, hogy elolvassa az apró betűs részt", megismerje a feltételeket, kockázatokat - mondta Farkas István.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását