2024. április 27. - Zita

Még nem érdemes kamatot csökkenteni

Egyelőre nem érdemes csökkenteni a jegybanki alapkamatot - vélekedett Csaba László, a Közép-európai Egyetem professzora. A közgazdász az InfoRádiónak elmondta: Magyarország fut a piaci hangulat után, a kamatcsökkentés azonban nem meghatározó a növekedés s
2008. november 20. csütörtök 08:51 - Hírextra
Egyelőre nem érdemes csökkenteni a jegybanki alapkamatot - jelentette ki az InfoRádióban Csaba László, megjegyezve: a közeljövőben valószínűleg az Európai Központi Bank sem vág kamatot, hiszen a jelenlegi, 3 százalék fölötti infláció így is magas az alapszabályban rögzítetthez képest.

A Közép-európai Egyetem tanára hozzátette: bár Magyarország elvileg inflációkövető rendszert alkalmaz, a gyakorlatban a nemzeti bank számára nem lehet közömbös a forint árfolyama, ami az elmúlt időszakban ugyan relatíve stabilizálódott, abszolút mértékben azonban elmozdult az utóbbi években jellemző 250 forint körüli középértékről.

Az utóbbi időben több uniós tagállam, valamint az Egyesült Államok, Japán és Kína is csökkentette az irányadó kamatot. A közgazdász szerint Washington téves politikát folytat, hiszen fut a piac után, amit úgysem érhet utol. A kamatvágást fontolgató Lengyelországról szólva Csaba László elmondta: a jegybank hitelessége ott sokkal magasabb fokú, mint Magyarországon, az infláció pedig évek óta tartósan alacsony, nem a kialakuló recessziót jelzi előre csökkent 5 százalékig.

A szakértő szerint Magyarországon elhatalmasodott a reálgazdasági alapot nélkülöző pánik, a kormányzat pedig - amely a Nemzetközi Valutaalap ajánlását követve, negatív növekedéssel számol a jövő évre -, ugyancsak fut a piaci hangulat után.

"Gazdaságélénkítő céllal kamatot csökkenteni nem érdemes, ne tegyünk úgy, mintha Magyarországon nem lett volna éveken keresztül 12 százalékos az alapkamat. Ezzel együtt lehet élni. Nem egy nagy öröm, de nem is meghatározó a gazdasági növekedés szempontjából" - közölte Csaba László.

Kedden a Fidesz felszólította a Magyar Nemzeti Bankot az alapkamat radikális csökkentésére. A párt elnöke, Orbán Viktor szerint 6 százalékos kamatszint lenne megfelelő, hiszen így már 10-11 százalékos kamattal hitelhez juthatnak a vállalkozások, és nem kellene bezárni a munkahelyeket. A hét elején a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn azt javasolta a fejlett ipari gazdaságokat, hogy kamatcsökkentéssel és költségvetési ösztönzőkkel szálljanak szembe a gazdasági válsággal.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását