2024. május 12. - Pongrác

Időjárás és válság "rongálta" árverés

A viharok megtépázták a termést, a gazdasági válság pedig az árakat kurtította meg a vasárnap Beaune-ban megtartott hagyományos jótékonysági burgundiárverésen.
2008. november 17. hétfő 09:37 - Hírextra
Mintegy 200 éves múltra tekint vissza az előző évről maradt utolsó bortételek árverése, amelyen addig lehet licitálni, míg két gyertya ki nem alszik. Az ősz végi aukció azonban általában irányt mutat az új termés árainak alakulásában is.

Idén a 228 literes tölgyfahordót, a Pommard Premier Cru vörösbor 2007-es évjáratának "maradékát" a skótszoknyába öltözött edinburgh-i hotel- és étteremtulajdonos, James Thomson nyerte el 50 ezer eurós (13,3 millió forint) leütéssel. Tavaly ugyanez a hordó 65 ezret (17,3 millió forint) ért, tavalyelőtt pedig rekordáron, 200 ezerért (53,3 millió) vitték el.

A Clos de la Roche és a Cyrot Chaudron hordóiért átlagban 30 ezret fizettek, tavaly ugyanez a két fajta 35 ezer körül kelt el, bár tavalyelőtt csak 25 ezret fizettek a 300 üvegnyi tételért.

A szakértők szerint a burgundi borosgazdáknak idén van okuk a recesszió miatti aggodalomra.
"Nyugtalankodunk, de nem vagyunk borúlátóak. Átéltük az 1991-es krízist is, pedig az sokkal rosszabb volt. Most alacsonyabbak a kamatok, és a dollár erősödik, ami kedvezhet nekünk" - mondta Louis-Fabrice Latour, a burgundi bortermelők és -kereskedők szövetségének elnöke.

Az angol font árfolyama azonban nagyot zuhant, mióta a válság kitört Nagy-Britanniában, amely a francia borok egyik legnagyobb felvevőpiaca. Az ide irányuló export máris 16 százalékkal esett. Ez Latour szerint is aggasztó, bár hozzáteszi, hogy az Egyesült Államok piaca továbbra is erős.

A burgundiai boroknak legalább a felét külföldön értékesítik. Az évenkénti jótékonysági árverésre is a világ minden sarkából érkeznek a licitálók. Az utolsó tételek eladásából származó haszon Beune egyik idősgondozó intézményét gazdagítja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását