2024. április 25. - Márk

A hajléktalanellátás kulcskérdései

A megelőzés és az együttműködés fontosságára hívják fel a figyelmet a hajléktalanokkal foglalkozó szakemberek abban a dokumentumban, amelyet hétfőn írtak alá Budapesten, az általános ombudsman által indított, a területtel foglalkozó projekt zárásaként.
2008. november 17. hétfő 15:46 - Hírextra
A Kiutak címmel megrendezett konferencián aláírt dokumentum szerint az államnak jelentős energiát kell fordítania a megelőzésre, amely hatékonyabb és olcsóbb, mint a már kialakult hajléktalanság kezelése.

"A csatlakozók egybehangzó állásfoglalása szerint határozottan fel kell lépni a megbélyegzés, az előítéletek ellen, s szankciók helyett meg kell találni az együttműködés formáit, ahol az állam - a civil szervezetekkel karöltve - a bajba jutott emberek szövetségeseként lép fel" - olvasható a dokumentumban.

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgatója a konferencia sajtótájékoztatóján a megelőzéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy be kellene vezetni a magáncsőd intézményét és a gazdasági szervezetekre vonatkozó csődtörvényt is felül kellene vizsgálni. A jogszabályt hozzá kellene igazítani a jelenlegi válság körülményeihez - fűzte hozzá.

Mint mondta, a hajléktalanság területén hosszú, nehezen megváltoztatható helyzettel kell számolni. Nem elég tűzoltásszerűen befogadóhelyeket nyitni, az ellátásokat össze kell hangolni, mind finanszírozási, mind szabályozási területen.

Pelle József, a BMSZKI igazgatója újságírói kérdésre válaszolva közölte, a hajléktalanellátás területén nem elsősorban a pénzhiány "szorítja" őket, hanem a szabályozási jogalkotási problémák.

Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke a konferencián arról beszélt, hogy az intézményekben nem lehet rehabilitálni, ezért is fontos az úgynevezett külsőférőhely-program, amely - mint mondta - sikeresen működik. Ez a személyt központba állító ellátás a hajléktalanügyi stratégiának is kulcseleme - fűzte hozzá.

Vecsei Miklós az év sikerének nevezete, hogy sikerült megmutatni a "közös arcukat", és azt: mit szeretnének megvalósítani.

A dokumentumot a területtel foglalkozó szakemberek mellett aláírta Szabó Máté általános ombudsman és Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára is.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa idén tavasszal átfogó projektet indított a hajléktalanná vált vagy a hajléktalanság küszöbén létezni kényszerülők emberi méltóságának védelme érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását