2024. április 28. - Valéria

Még nem kerülnek az OGY elé a szlovák ügyről szóló nyilatkozatok

A Fidesz és a KDNP benyújtotta az Országgyűlésnek a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulásokról szóló politikai nyilatkozattervezetet, de az egyelőre nem kerül a parlament napirendjére, a frakciók tovább egyeztetnek a dokumentum tartalmáról; a házbizotts
2008. november 17. hétfő 15:50 - Hírextra
Németh Zsolt, a külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke hangsúlyozta: noha egyetértenek a magyar-szlovák kormányfői találkozón elfogadott közös nyilatkozattal, abból több fontos kérdés kimaradt, ezért van szükség politikai nyilatkozatra is.

Hozzátette: nem megkerülhető a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) elítélő szlovák parlamenti határozat visszavonása, illetve a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történt rendőri brutalitás. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: ha nincsenek bizonyítékok ennek indokoltságára, akkor egyértelműen magyarellenes félelemkeltésről van szó, ami elfogadhatatlan.
Magyarország jó úton halad abba az irányba, hogy világossá tegye: a kialakult helyzetért a felelősséget mindenekelőtt abban a szélsőséges, kormányzati rangra emelt
 magyarellenességben lehet meghatározni, amely azt elmúlt két és fél évben Szlovákiában kialakult - hangoztatta Németh Zsolt. Hozzátette: elvárják a magyar diplomáciától, hogy ezt tegye nyilvánvalóvá.

A fideszes bizottsági elnök kitért arra, hogy a politikai nyilatkozatot az Országgyűlés Külügyi Hivatala egyezteti a pártokkal, de ennek nincs határideje. Megnyugtatónak nevezte, hogy eltökéltséget tapasztal a pártokban egy parlamenti politikai nyilatkozat elfogadására a hétvégi kormányfői találkozó folytatásaként.

Szili Katalin a házbizottság rendkívüli ülése után arról beszélt, hogy még a múlt héten abban maradtak: amíg a köztársasági elnök, a miniszterelnök és ő maga nem találkozik szlovák partnerével, addig ez a nyilatkozat nincs napirenden. Hozzátette: a frakciók most is egyetértettek abban, hogy a dokumentum tartalmát az öt pártnak szakértői szinten egyeztetve, közösen kell kialakítania, addig a fideszes javaslat nem kerül a Ház napirendjére.

Emlékeztetett arra, hogy a politikai nyilatkozat elfogadásához kétharmados többség szükséges. Szili Katalin tájékoztatása szerint a házbizottság ülésén az MSZP "versenyfutásnak" nevezte a Fidesz kezdeményezését, amely szerintük pr-fogás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását