2024. április 27. - Zita

A túlsúlyosak könnyebben vetélnek

Könnyebben veszítik el egészséges magzatukat a túlsúlyos és elhízott nők - állapította meg egy tanulmány. A kutatók szerint még a teherbe esés előtt érdemes lefogyni.
2008. november 15. szombat 08:42 - Hírextra
A Stanford Egyetem szakemberei több mint kétszáz nő elvetélt magzatának genetikai elemzését. 153 nőnek 25 alatti volt a testtömeg indexe, esetükben az egészséges kromoszómaállománnyal rendelkező magzatok 36,6 százaléka vetélt el. Az 51 túlsúlyos vagy elhízott nőnél ez az arány 52,9 százalék volt.

A testtömeg indexet a kilogrammban mért súly és a méterben mért magasság hányadosaként számolják ki; 20 és 25 között beszélhetünk normális tömegről, 25 és 30 között túlsúlyról, 30 felett elhízásról.

A kutatásban résztvevő Inna Landres elmondta: a nagyobb vetélési arány annak következménye, hogy csökken az egészséges kromoszómaállománnyal rendelkező embriók száma. Hozzátette: a túlsúlyt terhességi kockázatnak kell tekinteni, ezért erre fel kell hívni a gyermekvállalásra készülő nők figyelmét.

A jelenség oka lehet a kettes típusú cukorbetegség előfutárának számító inzulinrezisztencia, amely a hormonháztartást is érinti.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását