2024. április 26. - Ervin

Nem lesz kaszinóváros

Sukorón nem épül sem most, sem a közeljövőben kaszinóváros - szögezte le Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
2011. január 8. szombat 13:20 - HírExtra
A kormánybiztos azzal kapcsolatban, hogy a King's City kaszinókomplexum beruházója, a KC Bidding Kft. 2010. december 20-án megnevezte végleges helyszínként a sukorói földterületet, kijelentette: felháborító és érthetetlen a beruházó közleménye, és a magyar kormány számára elfogadhatatlan.

"Magyarország jogállam, és nem banánköztársaság, a kormányváltást követően véget ért a Gyurcsány-Bajnai korszakot jellemző kormányzati visszaélések ideje" - fogalmazott Budai Gyula.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy miután január 1-jén a koncessziós jog megszűnt, a cégnek 900 millió forintos kötbért kell fizetnie az államnak, s mert idén nem teljesítették beszámolási kötelezettségüket a beruházás alakulásáról, a nemzetgazdasági miniszter további 864 millió forintos kötbér megfizetésére kötelezte a beruházót.

Budai Gyula beszámolt arról is, 2011. január 5-én azzal fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, hogy azonnali hatállyal mondja fel a koncessziószerződést, mert a KC Bidding az abban foglaltakat nem teljesítette. Ez a felmondás írásban a jövő héten meg fog történni - fűzte hozzá.

Ezzel egyidejűleg arra kérte a minisztert, hogy a szerződésben meghatározott 900 millió forintos kötbért érvényesítsék.

A kormánybiztos megjegyezte: a kormány továbbra is támogatja a nagyberuházókat, és szívesen tárgyal azon befektetőkkel, akik magukra nézve kötelezőnek tekintik a hatályos magyar és európai uniós jogszabályokat, előírásokat.

Magyarországon a jogszabályok mindenkire nézve kötelezőek, mind a magyar, mind a külföldi érdekeltségű befektetőkre egyaránt vonatkoznak. A jogszabályokat kijátszani óhajtó, azokat ignoráló, egyéni érdekeiket mások rovására érvényesíteni akaró befektetőkkel a magyar kormány nem kíván és nem fog a jövőben sem tárgyalni. A KC Bidding és King's City menedzsmentje pedig ebbe a körbe tartozik - mondta a kormánybiztos.

Hozzátette: részéről a sukorói kaszinóprojekt ügyét lezártnak tekinti, az illetékes hatóságok folytatják a vizsgálatot, tart a büntető- és polgári jogi eljárás is, a politikai döntés pedig a kormány részéről megszületett. Ezt Joaw Blumnak és a King's City menedzsmentjének tudomásul kell vennie - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy sajtóinformációk szerint Joaw Blum hajlandó lenne 1,3 milliárd forintot befizetni utólagosan a költségvetésbe, azt válaszolta, hogy ez részéről beismerő vallomás volt, a szerződés megkötésekor tudta, hogy értéken alul vásárolta meg és cserélte el a sukorói ingatlanokat.

"Ha tudta Blum, tudta Tátrai és tudta mindenki, aki ebben a jogügyletben részt vett", s innentől ennek tisztázása az ügyészségre hárul - tette hozzá. Megjegyezte: ez egy nagyon súlyos újabb bűncselekményt vet fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását