2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem árt a gazdasági válság

Mintegy 100 település csatlakozott a Gazdasági Minisztérium által indított Befektetésbarát Önkormányzatok Programhoz - mondta a külgazdaságért felelős kormánybiztos. Garamhegyi Ábel hozzátette: a program szakmai segítséget nyújt az önkormányzatoknak abban
2008. november 15. szombat 08:13 - Hírextra
A kormány szándéka, hogy tőkevonzás, munkahelyteremtés szempontjából is helyzetbe hozza az önkormányzatokat, és ezt a Befektetőbarát Önkormányzatok Programmal segíti - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter pénteken, a programot indító konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Az ipartelepítési programban az önkormányzatok olyan infrastruktúra építésére pályázhatnak a régióban, amely elősegítheti a munkahelymegtartást, munkahelyteremtést. Támogatják az önkormányzatokat abban is, hogy meghatározott esetekben az üzemek, gyárak belterületről a város szélére települhessenek.

Nagyobb üzem, gyár bezárása esetén pedig az érintett területeken válságkezelő alapot hoznak létre, hogy a megszűnő munkahelyek helyett új gazdasági tevékenységet, munkahelyet hozzanak létre.

Miniszter elmondta, hogy folytatódik a befektetők vonzására irányuló offenzíva. Magyarország kiemelkedően sikeres a térségben a befektetők vonzásában. Az egy lakosra jutó tőkevonzás tekintetében a 1-2. helyen áll a térségben. Az országba tartósan 4-5 milliárd euró közötti összeg jön be évente külföldi tőkebefektetésből. A tavalyi év adatai alapján Magyarország négy helyet előbbre lépett, és a 7. legvonzóbb európai befektetési célország lett.

A befektetők érdeklődése eddig nem lankadt, az idén csak a harmadik negyedévben nyolc pozitív befektetői döntés született Magyarország irányába, mintegy 260 millió euró értékben, több mint 2.000 munkahelyet teremtve. Bajnai Gordon szerint azonban reálisan számolni kell azzal, hogy a befektetési tevékenység átmenetileg lassulni fog, ezért éles versenyre kell készülni.

Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy az Apollo Tyres gumigyár esete megmutatta: nem elég csak központi erőfeszítést tenni a befektetőkért, hanem helyi támogatás is kell.

Gyöngyös polgármestere szerint már hamarabb szükség lett volna hasonló programra. Hiesz György az InfoRádiónak azt mondta: reméli, hogy a városban elmaradt Apollo Tyres beruházás ellenére is jön majd hozzájuk tőke, és ehhez meglesz az önkormányzaton belül a politikai egyetértés.

A mostani programra egyébként 40-50 millió forintot fordít a gazdasági tárca, ha 25-30 önkormányzat sikeresen részt vesz benne, akkor megtérül a program költsége.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását