2024. április 26. - Ervin

Gúzsba köti a kormányt a tavalyi költségvetés

Az Országgyűlés megállapítja, hogy a 2009. évben folytatott költségvetési gazdálkodás számos ponton megsértette az államháztartási törvényben rögzített elveket és indokolatlan mértékben terhelte meg a 2010. évi költségvetés végrehajtását.
2010. október 11. hétfő 21:29 - HírExtra
Az Országgyűlés 242 igen és 119 nem szavazattal fogadta el - a kormány által is támogatott csomag részeként - a gazdasági bizottság 2009. évi zárszámadáshoz benyújtott módosító indítványát.
Az indítvány kimondja azt is, hogy a kormány jelentést készít az Országgyűlésnek a 2009-es és 2010-es évek költségvetési folyamatait érintő gazdálkodási problémákról, ehhez figyelembe veszi az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításait.

A módosító javaslat indoklása leszögezi: az Országgyűlés nem ért egyet az elmúlt évek gazdaságpolitikai koncepciójával és az erre épülő költségvetési politikával.

"A Gyurcsány-Bajnai kormányok megszorításokat alkalmazva próbálták a 2009. évi költségvetési hiányt megfelelő szinten tartani, de nem volt hozzá költségvetés-politikai koncepciójuk" - írják az előterjesztők, akik szerint az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikájának következtében a gazdasági világválság egy legyengült országot sújtott.

Kormányzati kapkodások, átgondolatlan, sok esetben az államháztartási törvényben rögzített elveket megsértő intézkedések, az adórendszer folyamatos módosításai, a költségvetési számok többszöri korrekcióját eredményezték - olvasható a dokumentumban azzal, hogy Gyurcsány Ferenc elhíresült őszödi beszédében említett "költségvetési trükkök százai" 2009-ben is folytatódtak.

A 2009. évi költségvetés kozmetikázása, a hiány egy részének 2010-re történő átkönyvelése az új kormány számára számos súlyos, nehezen megoldható problémát teremtett; Magyarország hitelképessége, a költségvetés átláthatósága megköveteli, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormányok trükkjeit feltárjuk, azok következményeiről a közvéleményt hitelt érdemlően tájékoztassuk - szögezi le a módosító javaslat indoklása.

Az indítványt 205 fideszes, 36 KDNP-s és a független Molnár Oszkár szavazta meg, ellene voksolt 16 fideszes mellett 46 szocialista, 43 jobbikos és 14 LMP-s.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását