2024. április 28. - Valéria

Kóka: hajrában a Nabucco

A múlt héten Prágában megtartott uniós tanácskozáson megszülettek azok a politikai és gazdasági állásfoglalások, amelyek azt mutatják: a Nabucco zöld utat kapott a megvalósulási folyamat mostani állomásán is - írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Kóka János.
2009. május 12. kedd 06:48 - HírExtra
Az Országgyűlés Nabucco-bizottságának szabad demokrata elnöke úgy fogalmaz, hogy a projekt nemcsak az Európai Uniótól kapott zöld utat, hanem Törökországtól és a forrásországok képviselőitől is.

A politikus emlékeztet arra, hogy a tanácskozáson részt vettek a Nabucco-gázvezeték megépítésében érdekelt forrás-, tranzit- és fogyasztó országok.

A bizottság elnöke úgy látja, a találkozó végeredménye határozottan jelzi a partnerek és a régió számára: a Nabucco olyan vállalkozás, amely nemcsak Európa, hanem a Kaszpi-térség támogatására is számíthat. Hozzátette, a megbeszélések ismét fontos jelzést küldtek a vezeték szkeptikusainak is, hogy "a Nabuccóban lesz gáz, és a vállalkozás pénzügyileg is megtérülő beruházás".

Kóka János megjegyezte, a mintegy 100 millió uniós polgár energiabiztonságát érintő gázvezeték megvalósításához a következő lépés az államközi megállapodás létrejötte, amelynek aláírására konkrét kötelezettséget vállaltak. Ezek után a felek júniusban, Törökországban írják alá a véglegesített dokumentumot, s véleménye szerint ezt követően pedig érdemben léphetnek előre a kivitelezési kérdésekben is.

A politikus a megbeszélések másik fontos eredményének nevezte, hogy az Európai Unió megerősítette az egységes fellépés szükségességét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását