2024. április 28. - Valéria

Ötpontos MDF segítség

Országgyűlési határozati javaslat elfogadását kezdeményezi az MDF a társadalmi szervezetek működésének segítésére - közölte Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. november 13. csütörtök 12:25 - Hírextra
Pettkó András elmondta: a határozati javaslat szerint az Országgyűlés felkérné a kormányt arra, készítsen törvényjavaslatot egy kvázi civil bank létrehozásáról; a kártérítési felelősségről, amennyiben az állam megsérti a pályázati határidőket; a nem működő társadalmi szervezetek megszüntetésének egyszerűsítéséről; a társadalmi szervezetek jogszabály-kezdeményezési lehetőségéről; valamint az önkéntes tevékenység ösztönzéséről.

A képviselő hozzátette: azért parlamenti határozati javaslatot nyújtott be, mert úgy véli, az egyes javaslatokat az Országgyűlésnek kell kidolgoznia.A kezdeményezésekről szólva Pettkó András kifejtette: a kvázi civil bankra azért lenne nagy szükség, mert Magyarországon sokszor előfordul, hogy civil szervezetek, egyesületek pénzt nyernek egy pályázaton, azonban utófinanszírozás esetén nem rendelkeznek olyan forrássokkal, amelyekkel a programot meg tudnák valósítani.

Kitért arra is, hogy sokszor hiába van aláírt szerződésük a civileknek, a pályázati összegekhez késve jutnak hozzá. "Azt szeretnénk, ha a törvény garantálná, hogy amennyiben az állam a meghatározott határidőig nem fizeti ki a civileknek a támogatási összeget, akkor az állam fizessen kamatot" - tette hozzá.

A társadalmi szervezetek megszüntetésével kapcsolatosan elmondta, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta több mint 76 ezer szervezetet jegyeztek be, körülbelül egyharmaduk azonban ma már nem működik. Megjegyezte: nagyon nehéz megszüntetni a szervezeteket, ezért azt javasolják, legyen egy "tabula rasa, rendcsinálás" a már nem működőknek.

Pettkó András azt is kezdeményezi, hogy a társadalmi szervezeteknek legyenjogszabály-kezdeményezési lehetőségük, és azt, hogy a jelenleginél jobban ösztönözzék a jogszabályok az önkéntes tevékenységet. Hozzáfűzte: az MDF ebben az országgyűlési ciklusban egyik legfontosabb feladatának tartja az autonóm civil társadalom megerősítését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását