2024. május 5. - Györgyi

Fidesz: a kormányfő hozzánemértését bizonyítja az IMF közlemény

A Fidesz szóvivője szerint a kormányfő és a pénzügyminiszter szakmai alkalmatlanságát mutatja, ha igaz, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás maga a szándéknyilatkozat. Szijjártó Péter erről csütörtökön beszélt az MTI-nek.
2008. november 13. csütörtök 09:02 - Hírextra
Az IMF-fel kötött hitelmegállapodás napok óta a belpolitikai viták kereszttüzében áll Magyarországon. A Fidesz több alkalommal is felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az IMF-hitelszerződés minden feltételét. A Pénzügyminisztérium ezekre a felvetésekre jelezte, hogy a megállapodás a tárca honlapján közzétett szándéknyilatkozat alapján született.

Matolcsy György, a Fidesz országgyűlési képviselője, volt gazdasági miniszter szerdán azt mondta, hogy "a bankrendszerben nem szokás szerződés nélkül pénzt folyósítani". Varga Mihály volt pénzügyminiszter, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke fideszes képviselők kezdeményezésére csütörtökre összehívta a testület rendkívüli ülését "a még mindig titkos IMF-hitelszerződés megismerése érdekében".

Szerdán az IMF egyik, nevének elhallgatását kérő illetékese azt mondta az MTI-nek, hogy a valutaalap gyakorlatában nincs külön hitelszerződés, a hitelnyújtásról szóló megállapodás lényegében a kormánynak az IMF által jóváhagyott szándéknyilatkozata.

A készenléti hitelkeret alapját a magyar kormány által javasolt program képezi, amelynek főbb pontjai, a tervezett intézkedések szerepelnek a már publikált szándéknyilatkozatban - tette hozzá. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy van-e konkrét hitelszerződés, úgy felelt: "nem tudom, milyen konkrét szerződésre gondol, egy szándéknyilatkozat létezik a megállapodás pontjaival".

Szijjártó Péter erre reagálva közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter azért alkalmatlan a posztjára, mert ők korábban arról beszéltek, hogy a tárgyalások végén szerződéskötésre kerül sor a valutaalappal.

Az IMF a múlt héten hagyta jóvá a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelkeretet. A valutaalap október végén jelentette be, hogy Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kap, 17 hónapos készenléti hitelkeret formájában. A csomag részeként az IMF 15,7 milliárd dolláros hitelkeretet biztosít, az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank pedig 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Zeno
2008. november 13. 09:18
Ha van sapkája az a baj, ha nincs az. A lényeg, hogy mindig mondjunk valami ökörséget.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását