2024. május 3. - Tímea, Irma

Repülő cápák

Két kutató vizsgálata szerint, a cetcápák a víz alatt olyan "repülő" mozgásokra képes, melyek még a pilótákat is megszégyenítenék. Az általában lassan, a felszín alatt cirkáló cetcápáka mélyben képesek átalakulni, pilótaként lökve magukat előre gyors mere
2008. június 21. szombat 07:14 - Hírextra
A cetcápa a világ legnagyobb hala. Nem emlős és nem is bálna. A hal mozgása olyan, mint amikor egy madár lebukik, majd ismét felszáll, lendületét és a gravitációt alkalmazva, hogy annyi energiát takarítson meg, amennyit csak lehet. A hal úgy "repül", mint a madár, egy busz méretű madár - mondja Wilson. A kutató szerint ilyen viselkedést még sosem figyeltek meg halnál korábban.

Wilson az ausztrál Brad Normannel követte a cetcápákat az Indiai-óceánban, Ausztrália nyugati partjai mentén. A csapat számos cápát olyan elektronikus készülékkel szerelt fel, melyek apró részletenként - másodpercenként nyolcszor - rögzítették a hatalmas állatok minden tevékenységét, többek között a sebességet, a mélységet, a lebukást, a forgást, az előre tartás, valamint minden egyes farok mozgást.


"Először pillanthatunk be ezen lenyűgöző állatok azon viselkdésébe, amikor nincs ember közelükben, és az egyáltalán nem az, amire számítottunk" - mondja Norman, aki 2006-ban Rolex-díjat kapott projektjéért, amikor is "civil kutatókat" alkalmazott világszerte, hogy segítsék tanulmányozni, és megvédeni a cetcápákat egy globális, online azonosító könyvtár segítségével.

"Igazi Jekyll-Hyde jelenségről van szó" - mondja Wilson az elektronikus készüléke segítségével felfedezett, ellentétes cápaviselkedésekről. A készülék segít a kutatóknak felfedni több mint ötven állatfaj viselkedésének részleteit természetes élőhelyükön. Wilson ezért a projektért nyerte el szintén 2006-ban a Rolex-díjat.

A készülékeket május végén aggatták nyolc, egyenként nyolc méteres cápára. Azokat úgy tervezték, hogy egy idő után maguktól leváljanak az állatokról, az adatokat pedig így is ki lehessen belőlük nyerni. Végül a készülékek azt is felfedhetik, hogyan és hol táplálkoznak, valamint szaporodnak a cetcápák, így ezen régiókat meg lehetne védeni az olyan emberi beavatkozásoktól, int a szennyezés és a vadászat.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását