2024. április 20. - Tivadar

Simor a szabályok szerint járt el

Simor András a törvénynek megfelelően, az előírt tartalommal, tényleges vagyoni viszonyait feltüntetve tett eleget vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének.
2009. június 4. csütörtök 13:25 - HírExtra
A sajtóban megjelent találgatások tisztázása érdekében közöljük, hogy a Simor András által 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben benyújtott vagyonbevallások közötti számszaki különbözet túlnyomó része abból adódik, hogy Simor András korábbi, külföldi vagyonkezelő által kezelt megtakarításait a 100 százalékos tulajdonában lévő Trevisol Management Services Ltd. társaságba helyezte át - áll a közleményben, amelyet az MNB Sajtóosztálya juttatott el az MTI-nek.

Simor András az MNB elnökeként, a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény alapján, eddig három alkalommal tett vagyonnyilatkozatot. Nyilatkozatát - a hatályos szabályok szerint - az országgyűlési képviselőkkel azonos módon, azonos tartalommal és gyakorisággal kell megtennie - hangsúlyozza a közlemény.

A vagyonnyilatkozatot az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága tartja nyilván. A nyilatkozat nyilvános, annak oldalhű másolatát az Országgyűlés elnöke az Országgyűlés honlapján közzéteszi - ismertetik.
A közleményben hangsúlyozzák, hogy Simor András mindhárom esetben, a vonatkozó jogszabályban előírt tartalommal, tényleges vagyoni viszonyait feltüntetve tett eleget vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének.

A vagyonnyilatkozat nem kér információt a társaságban lévő vagyontárgyak számszerű összegéről, mindössze a nyilatkozattevő tulajdonában álló társaságok nevéről és a tulajdon arányáról.

Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fidesz vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez a Magyar Nemzeti Bank elnöke ellen, hogy kiderüljön miért csökkent egy év alatt közel 900 millió forinttal Simor András vagyona, és ez milyen összefüggésben van a jegybankelnök offshore cégével. Közölte: a vagyonnyilatkozati eljárást a jegybankról szóló törvény alapján kezdeményezik az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságában.

Csütörtökön több napilap is beszámolt a jegybankelnök vagyonnyilatkozatairól, amelyekből kiderül, hogy a 2007-es dokumentum szerint Simor András 123 millió és további 800 millió - összesen 923 millió - forintos, befektetési alapokban tartott megtakarítással bírt. Az egy évvel később tett nyilatkozatában viszont már azt közölte: csupán 67 millió forintja van befektetési alapokban. Egy év leforgása alatt tehát 856 millió forinttal csappant meg az MNB elnökének ily módon befektetett vagyona - összegzett a Magyar Nemzet, míg a Népszabadság arról írt, hogy három év alatt tizedére csökkent az MNB elnökének megtakarítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását