2024. május 6. - Ivett, Frida

Csökkennek az árak

A gyógyszer-gazdaságossági törvény 2007-es életbe lépése óta folyamatosan csökkennek Magyarországon a gyógyszerárak: tavaly 959 készítményért átlagosan 23 százalékkal, az idén november 1-ig 751 gyógyszerért mintegy 15 százalékkal kellett kevesebb fizetni
2008. november 13. csütörtök 17:50 - Hírextra
A tárca vezetője elmondta, hogy az árverseny eredményeként vannak olyan készítmények, amelyek ára a negyedére csökkent.

Példaként említette, hogy van olyan antipszichotikum, amely csaknem 38 ezer forint helyett 10 ezer forintért kapható, s van olyan, csontritkulásra (osteoporozis) felírt készítmény, amelynek ára harmadára csökkent. A cukorbetegségek kezelésénél alkalmazott gyógyszerek közül pedig akad olyan, amelyik 50 százalékkal lett olcsóbb.

Szólt arról is, hogy 2007. január 1-je óta több mint 47 új hatóanyag támogatása vált lehetővé. Ezek között számos olyan - például onkológiai, magas vérnyomás elleni - készítmény van, amely népegészségügyi szempontból kiemelt betegségek gyógyítására alkalmas.

Székely Tamás elmondta, hogy a gyógyszer-támogatási rendszer változásával a betegterhek is csökkentek. A tavaly január és szeptember közötti időszakot az idei év hasonló periódusával összehasonlítva a csökkenés mintegy 7 százalékos, úgy, hogy a terápiás napok száma nem változott.

A tb-kassza kifizetései ezzel párhuzamosan 6 milliárddal emelkedtek - tette hozzá a miniszter.
Kitért arra, a patikák alapítását szükségtelenül korlátozó szabályok feloldásának köszönhetően 345 közforgalmú patika, 35 fiók- és 12 kézi gyógyszertár engedélyezése történt meg az idén októberig. Az új gyógyszertárak többletszolgáltatásokat is vállaltak - jegyezte meg.

Hozzátette: olyan településen, ahol egyáltalán nem volt gyógyszerellátás, vagy az nem volt folyamatos, összesen 27 fiók- és 10 kézi gyógyszertár létesült. Beszámolt arról is, hogy több mint 600 helyen lehet vény nélküli gyógyszereket patikán kívül vásárolni.

A miniszter idézett egy reprezentatív felmérést, amely a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából októberben, 1500 ember megkérdezésével készült. Eszerint a reformok patikát érintő változásairól az ezt érzékelők kétharmadának pozitív véleménye volt. Minden negyedik ember gondolja azt, hogy a gyógyszertári ellátás színvonala javult az elmúlt időszakban. A felnőtt népesség 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy patikán kívül is vásárol gyógyszert. A megkérdezettek 60 százaléka szerint a gyógyszerek patikán kívüli árusítása nem változtatta meg érezhetően a patikák működését.

Székely Tamás szólt arról is, hogy Brüsszelben közzétették az európai egészségügyi rendszerek rangsorát, s Magyarország a tavalyi 24. helyről a 14. helyre lépett elő. Ez is jelzi, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása jó irányba halad - közölte a miniszter.

Elmondta továbbá, hogy a kistérségi pályázatok nyerteseivel megkezdődtek a szerződéskötések. Négy szerződést már megkötöttek, s a hónap végéig várhatóan mind a tizenhatot aláírják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását