2024. május 17. - Paszkál

Vélemények magyar-szlovák kormányfői találkozóról

A Fidesz a felvidéki magyarság helyzetét javító, érdemi magyar-szlovák megegyezést szeretne és a magyar kormány nyilatkozattervezetét ígéretesnek tartja, ugyanakkor úgy véli, semmitmondó nyilatkozatok elfogadásának nincs értelme - mondta Németh Zsolt, a k
2008. november 12. szerda 20:00 - Hírextra
"Az érdemi nyilatkozattal járó és a felvidéki magyarság helyzetét érdemben javító megegyezésnek a Fidesz elkötelezett híve", ahogyan az elmúlt években is a támogatta a kormány határon túli magyarokat védő intézkedéseket - jelentette ki Németh Zsolt, miután a bizottság zárt ülésen meghallgatta Gyurcsány Ferencet a szombati magyar-szlovák kormányfői találkozó ügyében.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a semmitmondó nyilatkozatoknak semmi értelmét nem látják, ebben nem tudnak partnerek lenni. Hozzátette: ilyen nyilatkozat inkább ne szülessen meg, hanem a magyar miniszterelnök használja ki az alkalmat arra, hogy rögzítse Magyarország álláspontját a felvidéki magyarok helyzetét érintő kérdésekben.

Az MTI kérdésére Németh Zsolt elmondta: ígéretesnek tartják a magyar kormány nyilatkozattervezetét, így nem erre utalt, amikor semmitmondó nyilatkozatról beszélt, hanem egy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel. Ugyanakkor jelezte: a Fidesz akkor tudja álláspontját kialakítani, amikor megszületik a végleges nyilatkozat.

Németh Zsolt fontosnak nevezte a szélsőségek elítélését, szerinte azonban semmiféleképpen nem szabad összekeverni a magyarországi helyzetet a szlovákkal.Magyarországon "marginális csoportok" jelentik a szélsőségeket, Szlovákiában viszont a kormány tagja egy szélsőséges párt és a szlovák miniszterelnök személyesen visel felelősséget azért, hogy egy ilyen erőt beengedett a kormánykoalícióba - mondta a fideszes politikus, aki szerint, ha ez nem következik be, több súlyos eseményre nem került volna sor.

Németh Zsolt az ilyen különösen súlyos esetek közé sorolta a Malina Hedvig ügyet, a benesi dekrétumok megerősítését, a dunaszerdahelyi "brutális rendőrattakot", valamint a Kárpát-medencei Képviselők Fórumát elítélő szlovák parlamenti nyilatkozatot.

Arra figyelmeztetett: a magyar kormánynak nem lehet érdeke, hogy a szélsőségesség elítélésével magára vonja a felelősséget ezekért az eseményekért.Arra a felvetésre, hogy egyetért-e Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, aki szerint a jelenlegi helyzetben fontos, hogy a vitatkozó felek fel tudják-e tenni saját maguknak a kérdést, miben hibáztak, Németh Zsolt azt válaszolta: Magyarországra és a felvidéki magyarokra nagyon veszélyes "szlovák megközelítésnek" tartja, hogyha nem teszünk világos különbséget a szélsőségesség formái és a helyzetért viselt felelősség között.

Ha egyenlőségjelet teszünk a szélsőségek közé és a kölcsönös felelősség talaján állunk, akkor Magyarország könnyen manőverezheti magát abba a helyzetbe, hogy átvállalja a felvidéki magyarokat érintő jogkorlátozásoknak és jogsértéseknek a felelősségét - mondta a politikus, aki szerint ez rendkívül elhibázott megközelítés lenne, és ezt mindenképpen el kell kerülnie a miniszterelnöknek szombati találkozón.

A külügyi bizottság elnöke üdvözölte, hogy Jacques Barrot, az Európai Bizottság igazságügyi felelőse a magyar-szlovák viszonnyal kapcsolatban állásfoglalást tett közzé, amelyben kinyilvánítja, hogy az Európai Unió tagállamaitól elvárható a kisebbségek jogainak védelme, ami nem csupán belső- és nemzetközi jogi, hanem európai jogi kötelezettség is.

Immáron egyáltalán nem tekinthető Szlovákia vagy Magyarország belügyének ez a vita - tette hozzá Németh Zsolt.

Duray örül a találkozónak

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke örvendetes ténynek tartja a szombati magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót, amely szerinte megelőzheti a további feszültséget; a politikus erről a magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának szerdai zárt ülése után beszélt Budapesten.

"Az MKP kezdeményezésére a magyar miniszterelnök felajánlotta a szlovák miniszterelnöknek a találkozó lehetőségét és így jött létre a megegyezés a szombati találkozóról. Mi ezt fontosnak tartjuk azért, mert így lehet, hogy a további feszültséget és a feszültség növekedését meg lehet akadályozni" - hangsúlyozta Duray Miklós.

A mostanra kialakult szlovákiai helyzet mindenképpen igényli a legfelsőbb szintű egyeztetést - mondta a politikus újságíróknak, miután a bizottság meghallgatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és őt magát. Nem csupán a kormányon lévő Szlovák Nemzeti Párt szereplése miatt kialakult szlovákiai helyzetről van szó, a feszültség már a két ország viszonyát is mérgezi - tette hozzá.

Az MKP alelnöke kitért arra is, hogy találkozót kértek Robert Fico szlovák kormányfőtől, de nem kaptak kedvező választ. Megjegyezte: először a szlovák kormány szóvivője visszautasította a kérést, majd szerdán azt közölték, hogy a két miniszterelnök találkozójának előkészítése miatt a szlovák kormányfőnek nem nyílik lehetősége az MKP-val találkozni.

A kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy szombaton magyar-szlovák kormányfői találkozó lesz Komáromban és a szomszédos Révkomáromban (Komarno). Szerdán azonban technikai okokra hivatkozva bejelentették, hogy a munkamegbeszélést csak a szlovák oldalon tartják.

A külügyi bizottsággal folytatott egyeztetés után csütörtökön a köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök ül asztalhoz, hogy a szombati találkozóról tárgyaljanak. Eközben szerdán Komáromban találkoztak a szlovák és a magyar parlament európai ügyi bizottságai.

A kormányfői találkozó hírére először kedden Szili Katalin jelentette be, hogy ő is tárgyalna szlovák partnerével, majd szerdán Sólyom László köztársasági elnök is azt mondta, hogy célszerűnek tartana egy találkozót a szlovák elnökkel.A két ország közötti feszültség szeptemberben újult ki. A helyzet a november 1-jei dunaszerdahelyi futballmeccs után tovább romlott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását