2024. május 13. - Szervác, Imola

Azonnal be kell vezetni az eurót

A Magyar Demokrata Fórum ötpárti megegyezést, valamint az uniós tárgyalások azonnali elindítását kezdeményezi az euró mielőbbi bevezetése érdekében. Erről Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. november 12. szerda 15:58 - Hírextra
Az MDF a csütörtöki gazdasági csúcson azt fogja képviselni, hogy minél előbb induljon meg egy olyan ötpárti egyeztetés, ami az euró lehetőleg azonnali bevezetésének a feltételeit teremti meg - fogalmazott az ellenzéki politikus. Hozzátette: pártja felkéri a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az Európai Unióval, valamint az EU-országok államfőivel Magyarországnak az eurózónához való csatlakozása ügyében.

A frakcióvezető kiemelte, hogy a pénzügyi válságban az elsődleges feladat a pénzpiacok bizalmának visszaszerzése. Megfogalmazása szerint az IMF-hitel felvételével a közvetlen államcsődöt ugyan sikerült elkerülni, de ez messze nem jelenti, hogy a pénzügyi csődhelyzet kezelése véglegesen megoldott.

Herényi Károly közölte: nemcsak Magyarország számára, a magyar pénzrendszer biztonsága szempontjából lenne elődlegesen fontos az euró azonnali bevezetése, hanem ez a megoldás az EU-nak is lényegesen kevesebbe kerülne, mint egy elhúzódó pénzügyi válság finanszírozása. Hangsúlyozta azt is, hogy a gazdasági csúcs résztvevőitől kérni fogják, támogassák az MDF azon kezdeményezését, amely az adórendszeren belüli átalakítást szorgalmazza.

Az MDF javaslata azt tartalmazza, hogy a személyi jövedelemadó 18 százalékos határának jelenlegi egymillió hétszázezer forintos szintjét 2,2 millió forintra emeljék. Ez azt jelenti, hogy a magyar átlagjövedelmek nem a legmagasabb adókulccsal, hanem 18 százalékos adókulccsal adóznának. A javaslat kedden megkapta a költségvetési bizottság többségi támogatását - emelte ki Herényi Károly.

Az ellenzéki frakcióvezető arról is beszélt, hogy az így kieső adóbevételeket az általános forgalmi adó két százalékos, azaz 20-ról 22 százalékra emelésével kompenzálnák. Az MDF javaslata az is, hogy személyenként 20 millió forintos értékhatárig töröljék el az örökösödési illetéket.
Herényi Károly a sajtótájékoztatón bemutatta Dézsi Mihályt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság volt szóvivőjét, aki az MDF színeiben indul a IX. kerületi időközi választáson. Dézsi Mihály, aki az MDF rendészeti kabinetjének vezetője, 2007 decemberében lépett be a demokrata fórumba.

Dézsi Mihály azt mondta, múltjából adódóan a rendészeti kérdések kerülnek majd előtérbe esetleges megválasztását követően. Hozzátette: saját és pártja céljai között szerepel egy önálló Rendészeti Minisztérium felállítása, illetve az országos rendőrfőkapitány parlament általi megválasztása, ezzel is segítve a rendőrség politikamentességét.

A jelölt kiemelte, hogy a IX. kerületben folytatni kívánja azt a munkát, amit a parlamenti mandátumáról lemondott, és az SZDSZ-ből is kilépett Gegesy Ferenc képviselt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását