2024. március 29. - Auguszta

Javult a hazai közlekedésbiztonság

Jelentősen javult a közlekedésbiztonság Magyarországon; 24 százalékkal kevesebb halálos baleset történt idén, mint tavaly - közölte Komáromi Endre ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedési főosztályának vezetője szerdán Budapesten.
2008. november 12. szerda 18:38 - Hírextra
A halálos balesetek 24 százalékos csökkenése - amire eddig nem volt példa - azt jelenti, hogy idén 252-vel kevesebb ember halt meg közúti baleset miatt, mint az előző évben - mondta el sajtótájékoztatóján az osztályvezető.

Idén az első tíz hónapban összesen 15.946 baleset történt a közutakon, ez arányában 8 százalékkal kevesebb a tavalyi adatokhoz viszonyítva. A szigorúbb szabályozásnak köszönhetően az ittasan okozott balesetek aránya 14 százalékról 11-ra csökkent - sorolta az adatokat.

Komáromi Endre megjegyezte, hogy a rendőrség 2009-re új eszközöket szerez be a még hatékonyabb ellenőrzéshez. Új alkoholmérő szondákat vásárolnak és jövő nyárig 32 sebességmérő állomást helyeznek ki az autópályákra és 150-et az állam kezelésében lévő főútvonalakra.

Elmondta: a rendőrség november elejétől a hónap végéig szigorúan ellenőrzi a közutakat. Az akció egyik célja, hogy az autósokat információval lássák el, miként készüljenek fel a téli hónapokra.
Ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy bár Magyarországon nem kötelező a téli gumi használata, de nagyon ajánlott. A külföldre utazóknak pedig jó tudni, hogy Ausztriában és Szlovéniában már ősz végétől kötelező a téli gumi használata; Ausztriában hóláncot is kötelesek magukkal vinni az autósok.

Elképzelhető, hogy hamarosan Magyarországon is kötelezővé teszik a téli gumi használatát - tette hozzá.Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra: Magyarország 2010-re teljesítheti azt az európai uniós vállalását, hogy 2001-hez képest harmadával csökkenti a közlekedési balesetek halálos áldozatainak számát, sőt még a régi uniós tagállamoknak előírt csökkentést is elérheti.

Az EU 2001-ben előírta a tagállamoknak, hogy 2010-re csökkentsék a felére a balesetek halálos áldozatainak számát. Mivel Magyarország csak 2004-es uniós csatlakozása után részesülhetett az említett cél megvalósítására elkülönített forrásokból, csupán 30 százalékos csökkentést vállalt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását