2024. május 12. - Pongrác

Szóbelikkel folytatódnak az őszi érettségi vizsgák

Szerdán a szóbelikkel folytatódnak az őszi érettségi vizsgák, a maturálók november 28-ig adnak számot tudásukról - közölte az oktatási tárca kedden az MTI-vel.
2008. november 11. kedd 14:17 - Hírextra
Az emelt szintű szóbeliket november 12. és 17. között tartják: az 1814 vizsga 28 helyszínen, összesen 182, egyenként 3-3 tagból álló független tantárgyi bizottság előtt zajlik majd.

A középszintű szóbelik november 20-ától 28-áig lesznek. A 149 helyszínen 203 vizsgabizottság az elhangzó mintegy 13 ezer szóbeli felelet értékelését követően megállapítja a vizsgák eredményét, és kiállítja minden vizsgázó számára a szükséges dokumentumot. A sikeres rendes érettségi vizsgáról bizonyítványt, a kiegészítő, szintemelő, illetve ismétlő vizsgákról tanúsítványt, az előrehozott és a sikertelen vizsgákról pedig törzslapkivonatot adnak át a vizsgázóknak.

A tárca közleményében felidézi, hogy az írásbelik november 3-án zárultak. A több mint 14 ezer vizsgázó 165 vizsgahelyszínen problémamentesen érettségizett 10 napon keresztül. Az írásbeli vizsgák feladatlapjai, valamint a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók megtalálhatóak az Oktatási Hivatal honlapján.

A mostani vizsgaidőszakban az érettségizők 46 tárgyból tesznek emelt szintű, 101 tárgyból pedig középszintű vizsgát. A vizsgatárgyak listáján összesen 21 különböző idegen nyelv található, köztük - egyebek mellett - a beás, a bolgár, a lengyel, az eszperantó, a finn, a héber, a japán és a latin nyelv is. Tíz különböző vizsgatárgyból tesznek idegen nyelven vizsgát a vizsgázók, például a középszintű földrajz vizsgára angol, francia, horvát, német, olasz és spanyol nyelvű jelentkezést is fogadtak a vizsgát szervező intézmények.

Az őszi vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a hét vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségik letételével. Az idei őszi érettségi vizsgák több mint felét az előre hozott vizsgák képviselik. Erre a fajta vizsgára azok a tanulók jelentkezhettek, akik az adott tárgyból már teljesítették az iskolájuk helyi tantervében előírt követelményeket, tudásukat osztályzattal értékelték és ezt bizonyítványukkal igazolni tudják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását