2024. május 13. - Szervác, Imola

Ferencváros készül az időközi választásra

A posta ezen a héten kézbesíti az érintetteknek a január 11-én esedékes ferencvárosi időközi országgyűlési választásra az ajánlószelvényeket - közölte Temesi Sándor, az önkormányzat sajtófőnöke kedden az MTI megkeresésére.
2008. november 11. kedd 11:33 - Hírextra
A választáson azok indulhatnak a mandátumáról lemondott Gegesy Ferenc (SZDSZ) parlamenti székéért, akik december 19-éig 750 érvényes szelvényt összegyűjtenek.
Gegesy Ferenc, aki egyben a IX. kerület polgármestere, szeptember közepén mondott le egyéniben szerzett parlamenti mandátumáról a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben (oevk), és kilépett az SZDSZ-ből is.

Hivatalos jelölt még nincs, ám több parlamenti párt közölte, hogy jelöltet állít az időközi megmérettetésre. Az előzetes jelzések szerint a Fidesz várhatóan Bácskai János helyi önkormányzati képviselőt, az MSZP Bánsághi Tamás alpolgármestert, az SZDSZ John Emese fővárosi politikust indítja, de az MTI úgy tudja, rajtuk kívül még legalább négyen szállnak versenybe a mandátumért.

Az időközi választás idején ugyanazok a jogszabályok érvényesek, mint általában a parlamenti voksolás idején, így lesz kampánycsend, és lehet majd külföldön is voksolni, ami azonban lényegesen megdrágítja a választási eljárást.

A választás lebonyolítása a ferencvárosi oevk-iroda feladata. A jelölteknek itt kell jelezniük indulási szándékukat, ám előtte az őket jelölő szervezeteknek is nyilvántartásba kell vetetniük magukat.
A képviselői helyért, ahogy a négyévenként esedékes választásokon, bármely választójoggal rendelkező magyar állampolgár indulhat, aki 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjt.

A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét. Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén január 25-én második fordulót tartanak; ekkor az érvényességi küszöb már csak 25 százalék. Ha ezt sem érné el a választói részvétel, akkor újabb időközi választást írnak ki.A 12-es számú oevk Ferencváros kétharmadát, jórészt a belső városrészt fedi le, és mintegy 38 ezer lakója van.

Budapest valamely választókerületében a rendszerváltás óta két alkalommal, 1991-ben és az idén tartottak időközi parlamenti választást. Az előbbi, erzsébetvárosi szavazást azért írták ki, mert a főpolgármesterré választott Demszky Gábor (SZDSZ) lemondott parlamenti mandátumáról; utóbbit pedig Deák András (Fidesz-KDNP) képviselő halála miatt tartották meg Újbudán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását