2024. május 2. - Zsigmond

Nyílt korrupció?

Leplezetlen, nyílt korrupciónak tartja a Füstirtók Egyesülete, hogy az Országház adományt fogadott el a British American Tobacco-tól. A dohányforgalmazó cég ugyanis teljesen ingyen nemrégiben drága bőrfotelekkel, kanapékkal, asztalokkal és székekkel, leve
2007. december 5. szerda 14:39 - Hírextra
Bede Rita, a BAT szóvivője a Független Hírügynökségnek annyit mondott, hogy a cég és az épület fenntartója adományozási szerződést kötött a beruházásról, ennek összegét azonban nem kívánta elárulni. Az Országház gazdasági főigazgatója hangsúlyozta, hogy a cég kereste meg a Parlamentet, a beruházás egyetlen fillérjébe sem került a Háznak, a dohányzóban és környékén semmilyen reklámot nem helyeztek el, a BAT azt is megígérte, hogy reklámjaiban nem tünteti fel az országgyűlési felújítást, a renoválásáról sajtótájékoztatót sem tartottak és közleményt sem adtak ki.

A támogatás egyszeri dotáció, ami nem kötődik semmiféle lobbi, reklám vagy szponzorációs szándékhoz - hangsúlyozza a BAT. A pécsi székhelyű vállalat a szóvivő elmondása szerint azért döntött a bőkezű adomány mellett, mivel az utóbbi időben sok negatív hangú kritika jelent meg a parlamenti folyosókon, azaz tiltott helyen dohányzó képviselőkről, akik zavarták nemdohányzó társaikat. A kulturált környezet mellett a cég öt elszívó berendezést is beszereltetett a dohányzószobába, így mostantól nem kerülhet cigarettafüst a Parlament egyéb helyiségeibe - tette hozzá Bede Rita.

Félix Péter, a Füstirtók a Dohányzás Visszaszorításáért Egyesület elnöke szerint az Országháznak nem szabadott volna adományt elfogadnia a dohánycégtől, mert ezzel megszegte a WHO dohányzásellenes keretegyezményét, amelyet még 2005-ben fogadott el a Parlament. Ez a szponzoráció minden fajtájának visszaszorítását tűzte ki célul. Félix Péter elmondta: a gazdasági reklámtörvény módosítása jelenleg is folyamatban van. A dohányipar nagyobb mozgásteret szeretne kapni, vagyis olyan eszközöket akarnak megszerezni, amit a jelenlegi jogszabályok nem engednek - ilyen lehet például a cigarettásdobozba tehető, úgynevezett insert reklámok bevezetése. A dohányipar engedményeket vár a parlamenttől - vagyis "a BAT nyilván kér majd cserébe valamit az adományért" - mondta Félix Péter.

A civil szervezet becslései szerint a dohánytermékekből származó jövedéki adóbevételek már most is lényegesen magasabbak, mint az ország éves hadikiadásai. Tavaly csak a 18 év alattiaknak illegálisan eladott cigarettából 30 milliárd forint folyt be - ebből 22,5 milliárd a költségvetés kasszájába folyt be - jegyezte meg a szakember.

A felújtást egyébként eddig az Országgyűlés egyetlen frakciója, vagy képviselője sem kifogásolta.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását