2024. április 28. - Valéria

Épüljön meg a fedett uszoda

Az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága hétfői ülésén egyhangú állásfoglalással támogatta a 2013-as budapesti és balatonfüredi úszó, műúszó, műugró, vízilabda és hosszútávúszó világbajnokság megrendezésére benyújtandó pályázatot és az ehhez kapcs
2008. november 10. hétfő 13:40 - Hírextra
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke prezentációval egybekötve számolt be a bizottságnak a 2010-es Európa-bajnokság elnyerésének körülményeiről és a rendezési elképzelésekről, továbbá a tervezett 2013-as vb-pályázatról. Gyárfás szerint egy megfelelő színvonalú, multifunkcionális fedettuszoda megépítése 12 milliárd forintba kerülne.

Két helyszín vetődött fel, az egyik a Dagály strandfürdő és a vele szemben található Erdért sportpálya területe, a másik az ELMŰ sporttelep és környéke. Mindkét helyszín előnye, hogy közel található a Hajós Alfréd, a Széchy és a Komjádi uszodához, így a vizes vb minden budapesti eseményét egy négyzetkilométernyi területen belül lehetne lebonyolítani.

Gyárfás emlékeztetett arra, hogy a 2006-os úszó Eb kapcsán egyszer már kaptak egy 7,2 milliárdos kormánygaranciát egy budapesti fedettuszoda megépítésére, ám azt később a Draskovics-csomag hatására visszavonták. Az úszóelnök elmondta: az építés ügyében tárgyalt Demján Sándorral, aki szerint úgy lenne értelme megépíteni az új uszodát, például az Erdért pálya területén - amelyet 2012-ig csak sportcélra lehet hasznosítani -, ha mellette egy mélygarázs, egy wellness-, illetve gyógyszálloda és egy kongresszusi központ is létesülne.

Az ülésen Cseh László úszó és Molnár Tamás vízilabdázó társaságában megjelent Kemény Dénes, a férfipólósok szövetségi kapitánya is. A szakember elmesélte, hogy a 2000-es sydneyi és a 2004-es athéni olimpiai diadalt követő parlamenti fogadás alkalmával is megígérte neki az aktuális miniszterelnök, hogy lesz új budapesti fedettuszoda, ez azonban máig nem készült el. "Ki akar nemzeti hős lenni és építeni egy uszodát?" - tette fel a kérdést Kemény.

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke szerint az úszók és a vízilabdázók már régóta megérdemelnék, hogy legyen Budapesten egy nemzeti úszóközpont. A politikus úgy látja, ha a világszinten is kiemelkedő két sportág versenyzői nem készülhetnek kiemelkedő körülmények között, az előbb-utóbb az eredményesség rovására mehet.

Koscsó Lajos (MSZP) szerint a 2013-as vizes vb megrendezése érzelmileg is pluszt jelenthetne az országnak. Nagy Imre (MSZP) hozzátette: kevés olyan sportág van ma, amelyben olyan valós sikereket tud felmutatni Magyarország, mint úszásban és vízilabdában. Véleménye szerint az eredmények alapján megkérdőjelezhetetlen, hogy szükség van az uszodára. Kovács Ferenc (Fidesz) azzal folytatta, hogy uszodaügyben nagy összefogásra van szükség a politikusok részéről, mert "nagyon nehéz lesz kormány- és EU-s pénzeket szerezni erre a célra".

Gyárfás Tamás a vb-pályázat részleteivel kapcsolatban elmondta: a magyar pályázati elképzelésekről legközelebb december 4-én, Lausanne-ban kell beszámolni a nemzetközi szövetség (FINA) vezetői előtt, majd a pályázatot március 2-án kell benyújtani, s ekkor már mellékelni kell a kormánygaranciát is. A végső döntést július 18-án, Rómában hozza meg a FINA. Az elnök szerint egy vizes vb turisztikai hatásait sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert például a 2007-es melbourne-i vb eseményeit tévén keresztül egymilliárd néző látta, a reklámbevételek pedig meghaladták a 87 millió dollárt.

A bizottsági ülésen Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke a közeljövő hazai rendezésű nemzetközi versenyeiről számolt be. A sportvezető elmondta, hogy az európai szövetség a szombati luxembourgi közgyűlésén megerősítette: Magyarország 2009 és 2012 között négy jelentős nemzetközi golfversenynek adhat otthont. Augusztusban Tatán és Máriavölgyben rendezik a szenior Európa-bajnokságot, amelyen összesen 260, 55 évnél idősebb versenyző vesz részt.

Az esemény költségvetése 65 millió forint, ebből a szervezőknek 30 milliót kell előteremteniük. Sugár András azt kérte a bizottságtól, segítsenek abban, hogy ennek a felét állami forrásból sikerüljön biztosítani. 2010 és 2012 között szintén Magyarország rendezheti majd meg a European Young Masters versenyt, ami lendületet adhat a magyar golfutánpótlás fejlődésének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását