2024. április 29. - Péter

Az evangálikus egyház elítéli a szélsőségeket

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnöksége és püspöki tanácsa elítéli az elmúlt időszak szélsőséges megnyilvánulásait és elvárja a hatóságoktól, hogy az elkövetőket felelősségre vonják - közölte az MEE hétfőn az MTI-vel.
2008. november 10. hétfő 17:17 - Hírextra
Mindent meg kell tenni azért, hogy "a felebaráti szeretet és az Európai Unió tagállamaiban követendő normák érvényre jussanak" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, az MEE elnöksége és püspöki tanácsa - egyetértve a Szlovákiai Evangélikus Egyház püspöki karának közelmúltban kiadott nyilatkozatával - aggodalommal figyeli a szlovák-magyar ellentétek újabb kiéleződését.

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnökségének és püspöki tanácsának közleménye megemlíti, hogy a magyarországi evangélikusok jelentős része szlovák nemzetiségű, a szlovákiai evangélikusok között pedig nagy számban találhatók magyar anyanyelvűek, ezért az MEE "különösen érdekelt abban, hogy ne terheljék ellentétek a két nemzet viszonyát".

Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője az MTI-nek elmondta: a szlovák-magyar együttélés normáinak érvényesülniük kell nemcsak evangélikus, hanem nemzeti viszonylatban is. Hozzátette: a nemzeti ellentétek orvoslásában elsődleges fontosságú a valós tények feltárása.

A szlovákiai evangélikus püspöki kar nyilatkozatára reagálva arról beszélt: "mindnyájunk közös érdeke, hogy minden józan hangú szlovák megszólalásra mi is így reagáljunk". Egyúttal tarthatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió tagállamaiban megtörténhetnek olyan incidensek, mint az utóbbi időszak szlovák-magyar összetűzései.

A Szlovákiai Evangélikus Egyház Püspöki Kara hétfőn - az MEE-n keresztül az MTI-hez eljuttatott - közleményében többi között azt írta: "Felszólítunk minden jó érzésű embert, hogy cselekedjen a keresztyén elvek, a szeretet és igazság szellemében, igyekezzen a jó viszonyok megőrzésén a nemzetek és nemzetiségek között a Szlovák Köztársaságban és a jószomszédi viszonyok megtartásán a Magyar Köztársasággal".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását