2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fidesz: alkalmatlan a Gyurcsány-kormány

A Fidesz szerint a munkanélküliek számának folyamatos emelkedése jelzi, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya rossz módszerrel kívánja kezelni az ország problémáit - erről Bernáth Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője beszélt vasárnap Budapesten
2008. november 9. vasárnap 12:41 - Hírextra
Bernáth Ildikó hangsúlyozta: a munkanélküliek számának folyamatos növekedése igazolja, hogy Gyurcsány Ferenc és a kormány megszorító politikája kudarcot vallott, hiszen az elmúlt két évben semmilyen pozitív változás nem történt. A már ma is nagyon rossz helyzetet még súlyosbítja a pénzügyi-gazdasági válság helytelen kezelése - mondta. Ezt mutatja, hogy - az egyik internetes portál adatai szerint - az utóbbi tíz napban 4711 ember veszítette el munkáját Magyarországon - jegyezte meg.

A politikus szerint a munkanélküliség és foglalkoztatottság terén mára kialakult helyzet miatt "egyértelműen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hibás. Ő, aki először tudatosan hazudott az egész országnak, majd utána eltitkolta a tényleges gazdasági adatokat, s ezzel a politikával lényeges legyengítette az országot, és félrekezelték a válságot". Mint Bernáth Ildikó mondta, amikor a válság már jól látható volt, a miniszterelnök még akkor is tagadta ennek meglétét. "Nem a kormány, hanem az IMF oldatta meg azt a helyzetet, hogy az ország elkerülje az államcsődöt" - fogalmazott.

A Fidesz politikusa közölte: a regisztrált munkanélküliek száma meghaladja a 427 ezer főt, amelyből a tartósan - egy éve vagy ennél hosszabb ideje - munkát keresők aránya egyharmad rész. Ez utóbbira vonatkozva azt mondta: ez drámai, hiszen több mint 140 ezer ember több mint egy éve nem talál magának munkát. Hozzátette: országon belül a regionális különbségek igen nagyok, így egyes régiókban még rosszabb a helyzet.

A politikus megismételte a Fidesz elnökének és több vezetőjének korábbi álláspontját, miszerint egy tíz milliárd eurós növekedési csomagra lenne szükség. Ennek felét a mikro, kis- és középvállalatok (kkv) támogatására, másik felét pedig adócsökkentésre lehetne fordítani. Bernáth Ildikó közölte: szükség lenne az EU-források olyan átcsoportosítására is, hogy abból a jelenlegi - Fidesz szerint - három százalék helyett harmincat kapjanak a kkv-k.

A november 7-én közzétett legfontosabb makrogazdasági adatok szerint - a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján - a munkanélküliségi ráta 2008. július és szeptember között, 7,7 százalék, a munkanélküliek száma ugyanebben az időszakban 328 ezer fő volt.

Daróczi Dávid kormányszóvivő minderre úgy reagált: rossz hír az emberek számára Bernáth Ildikó sajtótájékoztatója, mert abból az derül ki, a Fidesznek továbbra sem az a fontos, hogy megvédje őket a nemzetközi pénzügyi válság hatásaitól, hanem hogy belerúgjon még egyet a kormányba.

Véleménye szerint Bernáth Ildikó megfeledkezik arról, hogy mi van a számok mögött. Hozzátette: a kormány ugyanis drasztikusan csökkentette az állam méretét, több tízezer fővel csökkent a közszféra létszáma, miközben a vállalkozásoknál csaknem ugyanennyivel bővül a dolgozók létszáma. Az kétségtelen azonban, hogy minden szakértő arra számít - ahogyan a világban mindenütt - várhatóan Magyarországon is éreztetni fogja hatását a nemzetközi válság - közölte.

A kormányszóvivő szerint nagyon sok magyar vállalkozásnak kell majd azzal szembenéznie azzal, hogy csökkennek a megrendelései, és döntenie kell, hány embernek ad továbbra is munkát. Ahhoz, hogy Magyarország eredményesen tudja csökkenteni a nemzetközi válság okozta károkat, a kormány szerint összefogásra van szükség. A dolgozók, a vállalkozók, a pénzügyi szféra és a politika-törvényhozás között - hangoztatta. Daróczi Dávid szerint a miniszterelnök ezért kezdeményezte, hogy üljenek le egymással az érintettek, és a gazdasági csúcs keretében konzultáljanak arról, miben tudnak együttműködni az ország érdekében.

A kormány továbbra is azt gondolja, hogy jelzés értékű, hogy ki milyen szinten képviselteti magát a csúcsértekezleten, hogy kinek mennyire fontos az emberek megvédése - jelentette ki a kormányszóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2008. november 9. 19:53
Ott pedig nem csak Orbán vezér,hanem az egész párt alkalmatlan arra,hogy átvegye az ország vezetését,mert terroristáknak,nemzetellenes bandáknak életveszélyes hatalmat adni a kezébe!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását