2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Bajnait is megfigyelhették

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter is érintett lehet a néhány napja kirobbant adatgyűjtési ügyben - írta a hvg.hu hírportál szerdán. A tárcavezető szerint nem meglepő, hogy törvénytelen lehallgatással folyik a politikai küzdelem.
2008. szeptember 18. csütörtök 08:30 - Hírextra
"Bajnai Gordon gazdasági minisztert is célba vették a lehallgatás-gyanúba keveredett UD-cégcsoport emberei" - írta a hvg.hu.

Bajnai Gordon a hírportál felvetésére az MTI-nek közleményben reagált.
"Sajnálatos, bár nem meglepő, hogy a parlamentáris demokráciákban ismeretlen eszközökkel, törvénytelen lehallgatással folyik a politikai küzdelem. Nekem személyesen nincsenek, de az államnak lehetnek titkai, amelyeket köteles megvédeni" - hangsúlyozta a miniszter.

Bajnai Gordon hozzátette: bízik benne, hogy a rendőrségi nyomozás az ügy minden szálát felderíti, a megbízók személyét is beleértve.

A Népszabadság először múlt pénteken írt arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerdán az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjénél tartott házkutatást, mert a cég "saját, titkos hálózatot hozott létre bizonyos információk gyűjtésére", feltörték az Origo által üzemeltetett Freemail levelezőrendszert, és feltérképezték az onnan jogosulatlanul megszerzett sok ezernyi postafiók tulajdonosának kapcsolatrendszerét.

Az UD Zrt. cáfolta a vádakat. A társaság leszögezte, nem törtek fel számítógépes rendszereket, és semmi közük a Dávid Ibolya elleni lejárató kampányhoz. A cég vezetője, Horváth József azt mondta, egyértelműen aktuálpolitikai célja lehet az NNI kutakodásának, és valójában nem ő, illetve a cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki őt a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé.

Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere pénteken arról beszélt: az adatgyűjtési ügy arra szolgál, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter koncepciós eljárással próbálja lejáratni a Fideszt.

Szilvásy György ezt követően bejelentette, hogy az NBH főigazgatója szeptember 10-én feljelentést tett a rendőrségen "számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt".

Dávid Ibolya, az MDF elnöke ezt követően arról beszélt, hogy Almássy Kornél, a párt alelnöke érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A pártelnök szerint egy vállalkozó egy III/III-as háttérrel is rendelkező vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy "azt szeretné, ha dolgoznának az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnének rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve".

Az MDF elnökségi tisztjéért induló Almássy Kornél erre úgy reagált: egyszer valóban találkozott az UD Zrt. vezetőjével, de nem Dávid Ibolya kapcsán, hanem azért, mert saját lakását akarta átvizsgáltatni a céggel.

A Népszabadság most kedden már arról írt, hogy kémprogramot
telepítettek nyolc hónapja a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépére,
ennek felfedezését követően kezdődött el az a felderítés, amely múlt
héten az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjének feljelentéséhez vezetett.
Az UD azért telepített kémprogramot az NBH egyik gépére -
állította a lap szakértőkre hivatkozva -, mert kíváncsi volt, mit
tudnak vállalkozásukról, tevékenységükről egykori kollégáik. Abban
ugyanis biztosak voltak, hogy figyelik őket.

Ugyancsak kedden magántitok jogosulatlan megszerzése miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen Tóth János, az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosának jogi képviselője.

Futó Barnabás ügyvéd az MTI-nek elmondta: védence szerint nem az UD készítette azt a nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételt, amelyen ő és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója hallható, "tehát valamilyen lehallgatás történhetett".

A feljelentés célja: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálja meg, hogy ki készíthette az ominózus hangfelvételt, amelyet végül valakik odaadtak Dávid Ibolyának, az MDF elnökének - tette hozzá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását