2024. április 26. - Ervin

Kommandós világbajnokság: Paks újra indul

Ismét ott lesznek a paksi kommandósok a különlegesen képzett egységek nemzetközi versenyén a floridai Orlandóban. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Neutron Bevetési Osztályának válogatottja október eleje óta készül a megmérettetésre.
2008. november 8. szombat 13:15 - Hírextra
A paksi kommandósok eddig hatszor tették próbára magukat a különleges egységek nemzetközi versenyén, a SWAT Round-UP-on. Összetettben 2005-ben bronz, 2006-ban ezüstérmet szereztek. A paksiak "specialitása" az akadálypálya, ebben négy arany, egy ezüst és egy bronz a mérleg - mondta el az MTI-nek Szász Sándor hadnagy.

A nemzetközi versenyre utazó csapat tagjait háziversenyen válogatták. Szász Sándor osztályvezető-helyettes negyedik alkalommal vesz részt az amerikai versenyen. Szintén rutinos résztvevő Felhősi László hadnagy és Járai Antal törzszászlós. A többiek: Keresztély György és Nagy Csaba zászlósok, Dömötör István, Major István és Benkő Péter főtörzsőrmesterek kisebb rutinnal rendelkeznek, vagy teljesen újoncok. Szász Sándor szerint minden jel arra utal, hogy a rutin és a fiatalok lelkesedése jól kiegészíti egymást.

A világbajnokságon több tucatnyi különlegesen képzett rendőri egység vesz részt. A hagyományokhoz hűen lesz túszmentés, sérültmentés, toronyereszkedés, kombinált küzdelem és akadálypálya.

A paksiak felkészülése során mindennap van lövészet: pisztollyal, géppisztollyal, sörétes puskával lőnek. A mesterlövők hetente egyszer precíziós fegyverrel is gyakorolnak. Rendszeresek a futóedzések és modellezik a versenyszámokat.

Kiss Attila osztályvezető kiemelte, kemény munkát végeznek a versenyzők, hiszen a szolgálat ellátása mellett készülnek a kihívásra, két hónapon keresztül a nyolc csapattag többnyire csak aludni jár haza. Az elvárásokat illetően óvatosan fogalmazott, hiszen 70-80 kiváló csapat indul minden évben.

A Neutron válogatottja november 23-án indul. Hét napjuk lesz az akklimatizálódásra, a terep felderítésére és edzésre. Az világbajnokság december elsejétől ötödikéig tart, az akadálypályát - ahol esélyesnek tartják a Neutront - pénteken kell leküzdeni. Szász Sándor elárulta, itt mindenki jó eredményt vár tőlük, de a nagy rivális koreaiakat, akik macskaügyességgel teljesítették tavaly is a pályát, nagyon nehéz lesz legyőzniük.

A Neutron kommandósai legutóbb nyáron, Romániában tették próbára magukat egy speciális rendőri egység, az Acvila bajnokságán. A bukaresti versenyen nagyon összetett, sok gyors döntést és gondolkodást igénylő próbatétel várt rájuk, köztük olyanok, amelyek számukra is teljesen újak voltak. Ennek ellenére kiválóan szerepelt a paksi kommandó, tizennyolc csapat legjobbjaként a fődíjjal tért haza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását