2024. május 5. - Györgyi

Új korszak nyílik a közlekedés világában

Új korszak nyílik a közlekedés világában Gurmai Zita magyar szocialista képviselő Első Intelligens Autóról szóló jelentését jelentős többséggel elfogadta az Európai Parlament 2008. június 19-i plenáris ülésén, Strasbourgban.
2008. június 19. csütörtök 14:44 - Hírextra
Mindennapi életünkben egyre jobban függünk a közlekedéstől, amely azonban egyre komolyabb problémákat is felvet: nem elég az emberi élet biztonságáról, a környezetszennyezésről, az energiapazarlásról és a közlekedés növekedésével okozott forgalmi torlódásokról beszélni, megoldást kell találni rájuk.

Habár a megfelelő technológiák, amelyeket Intelligens Autó néven szoktunk összefoglalóan emlegetni, rendelkezésre állnak, az Európai Bizottság kezdeményezése is immáron két éve napirenden van, a gyakorlati megvalósításban még komoly hiányosságok vannak.

A jelentésben szereplő megoldási javaslatok kiterjednek az állampolgárok minél szélesebb körű tájékoztatására, az új technológiák megfizethetőségére és az ezáltal történő minél gyorsabb elterjesztésükre. Tudomásul kell vennünk azonban, hogy a technológiai megoldások önmagukban nem szüntetik meg a problémát, ezért nagyon fontos, hogy a gépjárművezetők tudását és hozzáállását is összhangba hozzuk az újításokkal. Természetesen a környezetszennyezés csökkentése során is az intelligens rendszerek előnyei más fejlesztésekkel együtt érhetik csak el a kívánt célt. Ha az új technológiák a szükséges mértékben elterjednek és megfelelően is alkalmazzuk őket, új korszak nyílhat meg a közlekedésben, hiszen mindenki nyertes lesz: biztonságosabb lesz a közlekedés, kevésbé szennyezi a környezetet és az állampolgárok joga a teljes mobilitáshoz sem szenved többé csorbát.

Gurmai Zita és az eSafety Awareness a plenáris vita és szavazás előestéjén fogadást tartott, amelynek célja az intelligens kommunikációs és biztonsági technológiákra való figyelemfelhívás volt. A rendezvényen a képviselő asszony mellett felszólaltak Malcolm Harbour és Brian Simpson európai parlamenti képviselők, André Vits az Európai Bizottság Információs Társadalomért és Médiáért felelős Főigazgatóságának képviseletében, és Hermann Meyer az ERTICO ügyvezető igazgatója.

A felszólalók hangsúlyozták, hogy az európai ipar érdekében is igen fontos a technológiai fejlesztés, hiszen ha közös erővel, hatékonyan történik a kutatás és a már meglévő technológiák és elterjedésük fejlesztése, akkor Európa valódi tudásközponttá válhat, és versenyelőnyre tehet szert ezen a területen.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI-os
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását