2024. május 9. - Gergely

Összefogás kell a kirekesztés ellen

A politika és a kisebbségi érdekvédelmi szervezetek összefogására van szükség, hogy vissza lehessen szorítani az egyre inkább jelentkező kirekesztést és erőszakot - hangsúlyozták azon a tanácskozáson amelyet a Holokauszt Emlékőrzéséért Egyesület rendezett
2008. november 7. péntek 15:04 - Hírextra
Vitányi Iván (MSZP) parlamenti képviselő arról beszélt, hogy Magyarországon felerősödött az individualizmus, mindenki elsősorban magával törődik, s a hibákat, a sikertelenségek okait másokban látja, másoknak tulajdonítja. Az indulatok a kisebbségek ellen fordulnak, ez mutatkozik meg az utcai tüntetésekben, a különböző erőszakos cselekedetekben.

Beszélt arról, hogy a magyarok a történelem során megszokták, hogy sokszor mások döntenek helyettük, s ez indulatokat, bosszúvágyat generál, ami többször a kisebbségek, elsősorban a cigányok és a zsidók ellen fordul.

Lévai Katalin (MSZP) európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet ara, hogy uniós tagságunkkal a szabadságunk is megnövekedett szinte minden téren, de ezt sokan nem érzékelik, azt viszont igen, hogy egy kemény versenyhelyzetbe kerültünk, ami megnehezíti életünket, korlátozza mozgásterünket. Véleménye szerint azzal, hogy a gazdasági válság begyűrűzött hozzánk is, még keményebbé válik a verseny, a harc. Ez felerősít a radikalizmust, a populizmust, és ilyen helyzetben terjed az erőszak is. Erre - tette hozzá - fel kell készülni a politikának, a kisebbségek érdekvédelmi szervezeteinek, mivel az erőszak nagyon sok esetben ellenük fordul.

Dávidné Hídvégi Julianna, a Holokauszt Emlékőrzéséért Baráti Kör elnöke beszámolt arról, hogy több mint tíz éve programot indítottak, amelynek során közös foglalkozások során hozzák össze a cigány és a többségi fiatalokat, közösen nyújtanak segítséget idősebb embereknek. Elmondta, hogy a programban részt vevők láthatóan toleránsabbak lesznek egymás iránt, megértik egymás gondolatait, igazi partnerség alakul ki közöttük.

Horváth Csaba budapesti főpolgármester-helyettes elmondta, hogy egy felmérés szerint a gyermekekben egyre fiatalabb korban kezd kialakulni az előítélet a kisebbségekkel szemben, s ezzel általában a szüleiktől, a felnőttektől látott mintákat követik.

Mocsonoki László, a Háttér Társaság a Melegekért ügyvivője arról beszélt, hogy kevesen merik vállalni másságukat, mert félnek a kirekesztéstől. Hangsúlyozta a kisebbségi érdekvédelmi szervezetek összefogásának szükségességét, mivel így a politikára is nagyobb hatást tudnak gyakorolni, hatékonyabban tudnak fellépni a kirekesztés ellen.

Hanti Vilmos, a Magyar Antifasiszták és Ellenállók Szövetségének elnöke kiemelte, hogy véleményük szerint "nincs jó és rossz kisebbség", mindenkiért ki kell állni. Fontos feladatnak nevezte a szélsőjobb megerősödésének megakadályozását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását