2024. április 23. - Béla

Nem lehet elég korán kezdeni a helyes táplálkozást

A felnőttkori betegségek egyharmadát meg lehetne előzni a gyermekek helyes táplálásával - hívták fel a figyelmet pénteken "A jó falat dicsérete" című gyermekétkeztetési konferencián Pakson.
2008. november 7. péntek 19:15 - Hírextra
Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Orvostudományi Egyetem oktató háziorvosa szerint a legfontosabb a megelőzés, amely már kismamakorban kezdődik, majd csecsemő- és gyermekkorban is nagy hangsúlyt kell kapnia. A megfelelő étrenddel és a helyes táplálkozással betegségek sorát lehet elkerülni, mint például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, izületi fájdalmak, szerzett immunbetegségek, allergia. A kialakult betegségeket már nehéz kordában tartani - hangoztatta.

A szakember rozsban jóval gazdagabb, fehérjében szegényebb táplálkozást javasol. Kiemelte a növényi és állati eredetű omega-zsírsavak fontosságát. Ezek megtalálhatóak a halakban, ezért javasolta például a szardínia, makréla, busa, csuka beépítését az étrendbe.

A növények közül a lenmag, a napraforgó, a repce és a kukoricacsíra-olaj egészséges voltára hívta fel a figyelmet.A gyermekek táplálásában fontos szerepet kap a közétkeztetés, bár ez a fogalom - mint Porcsalmyné Henter Izabella dietetikus az MTI-nek elmondta - a most érvényes jogszabályokban nem szerepel. Az Országos Gyermek és Egészségügyi Intézet főmunkatársa szerint ez azért helytelen, mert a közétkeztetés egyben nevelés, jó esetben a helyes táplálkozást szolgálja. A problémát a szakember szerint az jelenti, hogy gyermekétkeztetést, étrend összeállítást bárki végezhet, nem kötik szakképesítéshez.

A dietetikus szerint az iskola-egészségügyi felmérések megdöbbentő képet mutatnak. A korábbiakhoz képest két és félszer több betegséget regisztráltak a vizsgált csoport tagjainál 5 éves, illetve 11. évfolyamos korban. Porcsalmyné Henter Izabella aláhúzta, harminchatféle betegségből tizenegy összefügg az étkeztetéssel.

László Eszter, az ÁNTSZ kistérségi főorvosa arról szólt, hogy a családnak és az intézményeknek közösen kell vállalni a felelősséget, garantálni a gyermekek minőségi táplálását. A jogszabály - mint mondta - figyelembe veszi a korszerű étkeztetés szabályait, de a normatíva kevés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását