2024. május 3. - Tímea, Irma

Államfői kitüntetés a magyar zene német népszerűsítőjének

A magyar zenei élet iránti elkötelezettsége, illetve a magyar kultúra németországi népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Sólyom László államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta Rolf Becknek, a S
2008. november 7. péntek 17:00 - Hírextra
A kitüntetést pénteken adta Peisch Sándor berlini magyar nagykövet a 62 éves intendásnak. Rolf Beck 1998 óta irányítja Európa egyik legtekintélyesebb nemzetközi zenei fesztiválját, amelynek tavaly Magyarország volt a díszvendége.

Az elismerés átvétele alkalmából az MTI-nek adott nyilatkozatában Beck hangsúlyozta, hogy rendkívül sokat jelent számára a magyar zene, illetve Magyarország. Mindennek intenzív megismerésében a tavalyi fesztivál, illetve a magyar szereplés egyfajta mérföldkövet jelentett.

"Ismertem Ligetit, Lisztet, Bartókot és Kodályt, de a nyári fesztiválig nem tudtam, hogy a magyar zene ilyen szerteágazó megjelenési formával rendelkezik" - hangsúlyozta az intendáns, utalva arra, hogy a legészakibb német tartományban tavaly a klasszikusoktól a klezmeren és a cigányzenén át a kortárs művekig a zene minden műfaja - mégpedig a legmagasabb színvonalon - bemutatkozott. Schleswig-Holstein tartományban, sőt egész Németországban ennek hallatlanul jó visszhangja volt - fűzte hozzá.

Rolf Beck úgy értékelte, hogy a tavalyi volt a legsikeresebb az immár 23 éves múltra visszatekintő fesztivál történetében, ami Magyarország "érdeme". Utalt arra, hogy soha annyi zenei rendezvény nem volt még, mint az elmúlt évben, és soha annyi koncertjegy nem fogyott, mint 2007-ben.

Az intendáns elmondta, hogy jövőre nem egy külföldi állam, hanem sajátos módon Németország maga lesz a fesztivál díszvendége, aminek az a magyarázata, hogy 2009 a berlini fal leomlásának 20. évfordulója. Elmondta ugyanakkor, hogy a magyar zene - éppen a határnyitásban, illetve fal lebontásában és végső soron Németország újraegyesítésének előmozdításában játszott magyar szerepvállalás miatt - jövőre is középpontban lesz.

A fesztivál egyik súlypontja Richard Wagner, s ennek kapcsán a meghívott vendégek között van Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar. De várják Fischer Ádámot is, akivel az elmúlt két évben kialakított együttműködést erősíteni kívánják, különös tekintettel a 2009-es Joseph Haydn emlékévre - jelentette ki az MTI-nek Rolf Beck.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását