2024. május 5. - Györgyi

Freskókiállítás

A római élet jeleneteit, mítoszokat és különböző díszítő elemeket ábrázoló pompeji freskókat bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a római Nemzeti Múzeumban.
2007. december 20. csütörtök 15:11 - Hírextra

Több mint száz, magánházakból és középületekből származó műtárgy látható a tárlaton azokból a leletekből, amelyek a 79. augusztusi Vezúv-kitörésben elpusztult Pompeji, Herculaneum és más környékbeli városok romjai között találtak. Nagy többségük legalább egy évtizede nem került a nyilvánosság elé, miután a nápolyi régészeti múzeum raktárában pihentek az épület renoválása miatt.

Magukat a freskókat is hosszadalmas restaurálásnak vetették alá, hogy felélénkítsék a színeket és az alakokat, amelyek Maria Luisa Nava nápolyi régészeti főintendáns szerint bizonyos esetekben csaknem teljesen elhalványultak.

A Vezúv tűzhányó kitörése ezreket öltek meg, de a vulkáni hamu alatt csodálatos épségben megmaradtak a települések, és ezek értékes információval szolgálnak a mai napig a tudósoknak az ókori mindennapi életről.

A kiállítás neve "Vörös Pompeji", annak emlékére, hogy amikor a 18. században megkezdődtek a "halott város" körüli ásatások, a régészeket mindenekelőtt a házakban talált festményeken használt élénk vörös szín döbbentette meg. A tárlat március 10-ig tart nyitva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását