2024. április 20. - Tivadar

Megkezdődött Tomcat pere

Megkezdődött a Tomcat néven publikáló blogger, Polgár Tamás ellen közveszélyokozás előkészülete, valamint robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaélés miatt indított per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön; a vádirat szerint Tomcat társaival
2008. november 6. csütörtök 15:08 - Hírextra
Az ügyész a vádiratot ismertetve elmondta: Polgár Tamás elhatározta, hogy a 2007. május 9-ére, a pesti alsó rakpartra meghirdetett rendezvényt körülbelül 30-40, robbanóanyagot tartalmazó mécses felrobbantásával megzavarja. A cselekmény végrehajtását nyolc-tíz személy bevonásával tervezte.

A vádlott május 8-án 25 kilogramm káliumnitrátot, 20 kilogramm kristálycukrot, 4 kilogramm ventilált kénport, 3 kilogramm vas-oxid-port, 5 gramm alumíniumport és 2 méter hosszúságú gyújtózsinórt szállított egy csepeli lakásba.

A lakás konyhájában előállított elegyek - mint az ügyész elmondta - alkalmasak voltak arra, hogy felrobbantásuk esetén közveszélyt váltsanak ki, a környezetükben lévő tárgyakat felgyújtsák, égési sérüléseket, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozzanak.

A vádlott cselekményét nem tudta végrehajtani, mert még aznap este, állampolgári bejelentés alapján rendőrök elfogták a csepeli lakás közelében. Az elegyeket és az alapanyagokat lefoglalták.
Polgár Tamás a tárgyaláson nem ismerte el bűnösségét, vallomásában azt mondta, az előállított eleggyel nem lehetett volna robbanást előidézni. Álláspontja szerint ő füstbombát készített, amelynek hatása olyan, mint egy tortatűzijátéké.

Hangsúlyozta: nem készült robbantásra, nem tervezte, hogy behatol a rendezvényre, nem volt szándékában bárkit bántani, riadalmat okozni.

A vádlott elmondta, a mécsesbe tett elegy kis lánggal, lassan ég, és minthogy füstbombának készítette, füstöl.

Polgár Tamás a füstbombák készítését elismerte, azokból - mint mondta - összesen négy készült el. Kitért arra is, hogy ugyan felmerült bennük annak gondolata, hogy figyelemfelkeltő akciót hajtanak végre a rendezvényen, de konkrét tervekig nem jutottak.

A vádlott egyik fiatalkorú ismerőse, akit tanúként hallgatott meg a bíróság, elmondta, gondolkodtak a rendezvény megzavarásán, és ötletként felmerült a tojásdobálás vagy a füstbombák használata is.

Tomcat egyik közeli barátja tanúkénti meghallgatásán elmondta, a vádlott figyelemfelkeltő akciókat szervezett többször, de fel sem merült soha, hogy olyat tegyen, amellyel emberek épségét veszélyeztetné.

A tárgyalás 2009. február 6-án tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását