2024. május 21. - Konstantin

A tudomány ünnepe Veszprémben

A Magyar Tudomány Napja alkalmából ünnepséget tartottak csütörtökön Veszprémben a Pannon Egyetemen; Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára ünnepi beszédében a magyar tudós társaságot, az akadémiát alapító Széchenyi Istvánra emlékezett.
2008. november 6. csütörtök 15:12 - Hírextra
Széchenyi István pályafutását mindvégig jellemezte, hogy a kiművelt emberfők nevelésén fáradozott - mondta a főtitkár, majd idézett a "legnagyobb magyar" akadémiát alapító leveléből: "Ne kicsinyítsük, ne is nagyítsuk érdemünket, sokat kell még tennünk, hatalmas támogatásra van még szükségünk. De én bízom abban, hogy a nemzet javarésze velünk tart ma is, amikor zászlónkra hangzatos mondatok helyett csak annyit írunk: dolgozzunk csendesen!"

A mai időkben is dolgoznunk kell, s az sem lenne baj, ha csendesen tesszük - vélekedett Németh Tamás, rámutatva, hogy az alapos munka meghozza az eredményét, amelyre jó példa az is, hogy sokan kapnak a veszprémi ünnepségen tudományos címeket, díjakat, elismeréseket.

Az MTA főtitkára szavai szerint "érvényesülni lehet kommunikációval és munkával is", ám szerinte a "munkát kellene választani, mert ott lényegesen kisebb a tülekedés". Mint mondta: a munka eredménye "sokkal tartósabb, mint a sima kommunikációé". Németh Tamás befejezésül Széchenyit idézte: "A nagy szenvedések és tragédiák idején a legnagyobb hazaszeretet a saját hibánk beismerése".

Ezt is figyelembe kellene venni "minden egyes tevékenységünknél", mert ez adhat lehetőséget arra, hogy bajokból ki tudjunk kerülni, s meg tudjuk őrizni az ünnepélyességet, a megelégedettséget - mondta az MTA főtitkára a tudomány veszprémi ünnepén.

Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora az ünnepségen hangsúlyozta: az intézmény képzési kínálata, tudományos és innovációs tevékenysége ma már szinte minden tudományterületre kiterjed, s az egyetem számos nemzetközi kutatásban is részt vesz.

Ezt követően a Pannon Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Kertész András és Sáringer Gyula akadémikusokat. Az egyetem szenátusa professzor emeritus címet adományozott Liszi János nyugalmazott professzornak, a veszprémi egyetem korábbi rektorának.

Rédey Ákos címzetes egyetemi tanári címeket, tudományos díjakat, habilitált doktori címeket, illetve köztársasági ösztöndíjakat adott át, majd PhD doktorokat avatott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását