2024. április 29. - Péter

A fideszes önkormányzatok növekedési programot indítanak

A fideszes önkormányzatok növekedési programokat indítanak: a beruházások előrehozásával, a helyi adók átütemezésével és a munkahelyteremtés támogatásával próbálnak segíteni a helyi vállalkozásoknak - mondta Szita Károly, a Fidesz önkormányzati tagozatána
2008. november 6. csütörtök 14:21 - Hírextra
Kaposvár polgármestere az önkormányzati tagozat rendkívüli ülése után arról beszélt, hogy a fideszes önkormányzatok más európai uniós országok példáját követve növekedési programokat indítanak, szemben a Gyurcsány-kormánnyal, amely "brutális megszorításokat" vezet be.
Ha baj van, akkor adnunk kell és nem elvenni, szemben a kormánnyal, amely ismét az "emberek zsebében turkál" - indokolta a kezdeményezést a fideszes politikus.

Szita Károly szerint a növekedési program részeként előrehozzák a későbbre tervezett beruházásokat, engedélyezik a vállalkozásoknak a helyi adók átütemezését, és foglalkoztatási alappal segítik a munkahelyteremtést. Mint mondta, Kaposvár mellett Kecskemét, Hódmezővásárhely és Zalaegerszeg is hasonló programokat vezet be.

Arra a kérdésre, hogy ezen túl hány fideszes önkormányzat csatlakozhat a növekedési program kezdeményezéséhez, Szita Károly azt mondta: a fideszes nagyvárosok egészen biztosan így tesznek majd.

Szintén kérdésre, hogy miből finanszírozzák majd a programokat, amikor évek óta arról van szó, hogy az önkormányzatok működési költségeiket is alig tudják kigazdálkodni, Szita Károly azt mondta: a rengeteg elvonás miatt valóban alig tudják a működési költségeket biztosítani, ugyanakkor Kaposvár kötvényeket bocsátott ki, hogy a fejlesztéseit meg tudja valósítani, és hogy munkalehetőséget tudjon biztosítani. Emellett közlése szerint infrastrukturális fejlesztési hiteleket vesznek fel, mert sokkal fontosabbnak tartják, hogy ne az adókat kelljen megemelni.

Közölte: Kaposvár 12 milliárd forint értékben hozza előre 2012-13-ban befejezni tervezett beruházásait, hogy munkát adjon az embereknek. A fideszes politikus Anglia példáját említve ezt javasolta a magyar kormánynak is, amely szerinte azonban rajta ül a 8.000 milliárd forintos uniós támogatáson. Mint mondta, több önkormányzat is jelezte, hogy hiába nyert uniós pályázatot, eddig egy fillért sem látott belőle.

Szita Károly szerint a növekedési program részeként a helyi adók átütemezésére azért van szükség, mert lehetőséget kell adni a vállalkozásoknak arra, hogy átmenetileg enyhítsék gondjaikat.

A munkahelyteremtés támogatásáról azt mondta: Kaposvár korábban 30 millió forintos foglalkoztatási alapot hozott létre, de ezt most 60 milliósra emeli, és ebből minden új munkahely létrehozását félmillió forinttal támogatja.

A fideszes politikus arról is beszélt, hogy a kormány jövőre 32 milliárd forintot vesz el közoktatásból, aminek következtében a következő tanév végére háromszámjegyű lesz azoknak az iskoláknak és óvodáknak a száma, amelyek a csőd szélére jutnak vagy kénytelenek bezárni.
"Rossz út, amit Gyurcsány Ferenc képvisel, ebből baj lesz" - fogalmazott az ellenzéki politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását