2024. április 30. - Katalin, Kitti

Januártól hét regionális egészségbiztosítási pénztár működik

Januártól hét regionális egészségbiztosítási pénztár működik majd a jelenlegi 19 megyei pénztár helyett, de egy biztosítóként továbbra is megmarad az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormány
2008. november 5. szerda 17:58 - Hírextra
A szakminiszter közölte: a kormány elfogadta OEP-ről szóló kormányrendelet módosítását, ezzel regionális alapon szervezik át az OEP igazgatási szerveit.

Székely Tamás elmondta, hogy az új rendszerben egy biztosító működik. Kiemelte: az egybiztosítós rendszer azt jelenti, hogy a biztosítottak továbbra is egy helyre fizetik be a járulékokat, és ez az egy pénztár rendelkezik majd a 19 megyei helyett 7 regionális központtal - szögezte le a miniszter. Hozzátette: az átalakítás iránya egy a valódi biztosítói rendszer felé mutat.

A miniszter kiemelte, hogy szolgáltatásvásárló biztosító jön létre: feloldják a jelenlegi szerződéskötési kötelezettséget, csak azokkal szerződik majd a biztosító, akik megfelelő minőségű szolgáltatásokat nyújtanak, és a minimumfeltételekben rögzítetteknek megfelelnek.

A rendszer ügyfélközpontú lesz, a megyeszékhelyeken továbbra is működni fognak ügyfélszolgálatok, és a lakóhelyhez közel a biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos szolgáltatásokat is nyújtanak a pénztárak - közölte Székely Tamás. Hozzátette: megújul a pénztár informatikai rendszer is.

A jelenlegi megyei pénztárak azon dolgozói maradnak meg, akik a biztosítottakkal való kapcsolattartást végzik, és új helyeken új kirendeltségek jönnek létre, ám ez a rendszer nem kerül többe a jelenleginél - mondta az egészségügyi miniszter.

Kérdésre válaszolva Székely Tamás elmondta: a januártól induló új rendszer pályáztatással kezdődik, a pénzek pedig nem lesznek leosztva a régiókhoz, azért, mert a jelenlegi intézményrendszer országos szinten nagy egyenlőtlenségeket mutat, és nem kívánják konzerválni ezt a rendszert.

A tervek szerint az OEP köt majd szerződést a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök befogadására, az egyes szolgáltatókkal azonban már a regionális pénztárak szerződnek, a jelentett teljesítmény alapján kapják továbbra is az intézmények a pénzt - mondta a szakminiszter.
A miniszter kijelentette, hogy az OEP engedélyezett összlétszáma, amely ma 3.100 fő, az átalakítások kapcsán összességében nem változik.

A hét regionális pénztár jövőbeli magánosítását firtató kérdésre Székely Tamás azt mondta: az Országgyűlés megszavazta, hogy nem lesz többpénztáras rendszer. A jelenlegi kormányrendelet arról szól, hogy egy helyre folynak be a járulékok, az OEP nem osztja szét a pénzeket a pénztárak között.

A kormány három egészségügyi jelentést is meghallgatott és elfogadott: a rákszűrés eredményeiről, a szív-és érrendszeri betegségekről, a 2008-ban átadott mentőállomásokról - mondta Székely Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását