2024. április 30. - Katalin, Kitti

"Tejjel, mézzel folyó Kánaán" Szegeden

"Tejjel, mézzel folyó Kánaán" várta azokat a látogatókat, akik szerdán délután nézték meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum bibliai műkincseket bemutató tárlatát.
2008. november 5. szerda 17:55 - Hírextra
A magyar "mézkirálynő", Szabó Zsuzsanna vezetésével járulhattak a lakomához a látogatók. A "mézkirálynőt" méhecske jelmezbe öltözött kislányok kísérték be a Kultúrpalotába, miután a "zümmögő kórus" bemutatta produkcióját.

A bibliai ételkóstolás keretében az aulában, egy terített asztalról csemegézhettek a látogatók. Válogathattak az eredeti, Jézus korabeli recept alapján készült lepényekből, az asztalon pászka, dió, mandula, gránátalma, füge, szőlő és datolya is volt.

Közben, szintén az aulában, lehetőség nyílt mézkóstolásra is: a hagyományos mézek mellett olyan különlegességeket ízlelhettek meg kicsik és nagyok, mint a napraforgóból, gesztenyéből vagy medvehagymából készült méz.

Az öt évszázad bibliai témájú műkincseiből összeállított, "és látta Isten, hogy jó" címet viselő tárlat a XIV-XVIII. században élt mesterek alkotásait mutatja be. A kiállítást, amelyre a hazai gyűjtemények mellett Szlovákiából és Lengyelországból is érkeztek darabok, 2009 februárjáig láthatja Szegeden a közönség.

Mint azt Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtószóvivője szerdán az MTI-nek elmondta, eddig már több mint ötezren látták a kiállítást, amelyre a felnőttek mellett naponta öt-hat gyermekcsoport is érkezik. A szerdai kísérőrendezvény kapcsán megjegyezte: évtizedek óta minden év augusztusában, Jászberényben, a Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó keretében választják meg a magyar "mézkirálynőt", aki egy éven keresztül a magyar mézet és méhészetet képviseli, népszerűsíti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását