2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Balatonvilágos szavazni fog

Három hónapon belül megtartják a helyi népszavazást Balatonvilágoson arról, hogy a település csatlakozzon-e Somogy megyéhez - mondta el az MTI-nek a település polgármestere szerdán. Fekete Barnabás hozzátette: a megyeváltás régióváltást is jelentene a köz
2008. november 5. szerda 17:30 - Hírextra
Az önkormányzati testület alapvetően közlekedési, egészségügyi ellátási és közoktatás-szervezési okok miatt pártolja Veszprém megye elhagyását. Balatonvilágos ugyanis mára gyakorlatilag összeépült a Somogy megyéhez tartozó Siófokkal.

A lakosság, ha teheti, Siófokon intézi az ügyeit, bevásárlásait, a község mégis olyan kistérséghez tartozik, amelynek központja, a 23 kilométerre fekvő Balatonalmádi, el sem érhető közvetlen tömegközlekedéssel - mondta a polgármester.

A megyeváltás kezdeményezésében meghatározó elem volt a közoktatási rendszer átalakítása is. A jelenlegi kistérségében ugyanis - szemben a siófokival - nem jött létre olyan közoktatási együttműködés, amely megfelelő volna Balatonvilágosnak. A siófoki több célú kistérség már tavaly hozzájárult ahhoz, hogy Balatonvilágos óvodája és iskolája csatlakozzon az intézményeket fenntartó társuláshoz.

Nem mi leszünk az elsők, már tucatnyian elhagyták Veszprém megyét, amely, amióta kitudódott a törekvésünk, nem sokat tett a lakosság megnyeréséért - mondta Fekete Barnabás.

A polgármesternek nincs kétsége, hogy a lakosság a népszavazáson támogatni fogja a falu csatlakozását Somogy megyéhez. Az önkormányzat, betartva az eljárásrendet, előzetesen kikérte az összes változásban érintett állami, rendészeti, közigazgatási szerv, köztük az érintett megyék önkormányzatainak álláspontját.

A Veszprém Megyei Önkormányzaton és a megyei bíróságon kívül mindenki támogatja a település törekvését - tette hozzá.

A településnek a megyeváltáshoz jövő április végéig kell benyújtania a szükséges dokumentumokat a közigazgatási hivatalon keresztül az önkormányzati tárcához. Ezt követően dönt a kérdésről az Országgyűlés, amely nem köteles figyelembe venni a népszavazás eredményét. Ha a parlament támogatja a kezdeményezést, akkor leghamarabb 2010 októberében, a következő önkormányzati választás napján válthat megyét Balatonvilágos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását