2024. április 29. - Péter

Szinház és tánc függetlenül

A hazai színházi és táncélet független alkotóinak munkáiból szervez reprezentatív bemutatót november 13. és 17. között a Trafó és a Krétakör. A négy és fél napos platform során a nagyközönség 25 előadást tekinthet meg, míg a meghívott külföldi intézményve
2008. november 4. kedd 14:30 - Hírextra
"Az elmúlt tíz év fejlődéséből látható, hogy az alternatív, független szféra milyen jelentős tényező a magyar előadóművészetben: több mint 130 olyan társulat, műhely létezik, amelyek folyamatosan produkciókat hoznak létre" - hívta fel a figyelmet Schneider Márta, a rendezvényt támogató Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

Gáspár Máté, a Krétakör ügyvezető igazgatója elmondta, a sokáig "hagyományos" független társulatként működő előadóművészeti műhely sikerében óriási szerepe volt külföldi kapcsolataiknak, ez adta az ötletet, hogy egy, a nemzetközi bemutatkozásra, a tapasztalatok kicserélésére lehetőséget adó platformot szervezzenek.

"A dunaPart nem szubjektív válogatás, széles körű szakmai konzultáció előzte meg (...) így bátran mondhatjuk, reprezentatív az a kép, amit ad" - hangsúlyozta Gáspár Máté.

Mint beszámolt róla, a rendezvényre mintegy 60 külföldi intézményvezetőt, kulturális menedzsert várnak, így jó keretet tudnak teremteni ahhoz a "tudatos export-előkészítő" munkához, amelyre a hazai társulatoknak szükségük van.

Paizs Dóra, a Tünet Együttes művészeti menedzsere megjegyezte, a független társulatoknak külön-külön kevés esélyük van rá, hogy jelentős külföldi intézmények vezetőit elhívhassák, a platform azonban kiváló lehetőséget biztosít a nemzetközi bemutatkozásra.

"Feltett szándékunk, hogy kétévente megrendezzük a platformot" - beszélt terveiről Szabó György. A Trafó - Kortárs Művészetek Háza igazgatója hozzátette, a nemzetközi kulturális piacra való kijutás mellett fontos a külföldi szakemberek véleményének megismerése, ezért szakmai beszélgetéseket is szerveztek. Ezeken részt vehetnek olyan társulatok képviselői is, amelyek nem kerültek be a platformra, és természetesen kapcsolatot teremthetnek a külföldi intézményigazgatókkal.

A négynapos rendezvényen 12 budapesti helyszínen 25 alkotást mutatnak be fővárosi, vidéki és határon túli független alkotóműhelyek. A platformon fellép többek között a Frenák Pál Társulat, Urbán András társulata, a TÁP Színház, Pintér Béla és Társulata, de a műsorban szerepel a Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-terv is. A rendezvénysorozat utolsó napjára, november 17-re a szervezők egyetlen programot hagytak: a Krétakör ezen a napon tartja Szabadulóművészet című produkciója műhelybemutatóját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását