2024. május 3. - Tímea, Irma

Szőnyi-kiállítás nyílik

A nagyközönség eddig nem láthatta Szőnyi István festőművész azon képvázlatait, amelyekből csütörtökön nyílik kiállítás a Pest megyei Zebegényben, az alkotó nevét viselő emlékmúzeumban.
2008. november 4. kedd 14:26 - Hírextra
Klemmné Németh Zsuzsanna, a kiállítóhely vezetője az MTI-nek elmondta: az 1894 és 1960 között élt Kossuth-díjas festőművész hosszú éveken át a Képzőművészeti Főiskola freskó tanszékének vezetője volt, s ez idő alatt is sok állami megrendelést kapott monumentális képek megfestésére.

Ezek közül azonban csak kevés valósult meg, ilyen kivétel például a csepeli posta történetét feldolgozó, ma is látható szekkó. A monumentális alkotások előkészületeihez viszont a művész gondos aprólékossággal "képi jegyzeteket" készített, amelyekből több ezret őriznek a zebegényi múzeum raktárában.

Az Egy raktár rejtett kincsei címet viselő tárlatra ebből a képzőművészeti kincsestárból válogattak ki 40 olyan alkotást, amely bepillantást enged Szőnyi István munkamódszerébe, az ötlettől a színes vázlatokon át a monumentális kép megvalósulásáig. Látható például egy olyan, hét részből álló sorozat, amely Szőnyi István kedvenc falusi alakjait eleveníti meg.

A kiállítás 2009. február végéig tekinthető meg a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumban, ebben az épületben lakott a művész és felesége élete utolsó évtizedeiben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását