2024. április 28. - Valéria

Felnőttek bábszínházi bérlete

Az idei színházi szezonban három előadásból álló bérletet kínál a felnőtteknek a győri Vaskakas Bábszínház; a bérleti sorozat egyik leglátványosabb darabja a Metamorfózis - Fehérvarázs című produkció lesz - mondta Csobod Eszter művészeti titkár kedden az
2008. november 4. kedd 18:10 - Hírextra
Tájékoztatása szerint a Metamorfózis - Fehérvarázs című, formabontó tárgyanimáció dramaturgja és rendezője a modern bábművészet kiemelkedő alakja, az Európa-szerte ismert lengyel Krzysztof Rau, akinek ez a negyedik közös munkája a győri társulattal.

A produkcióban, amelyet novemberben láthatnak a bérleti sorozat részeként a felnőttek, a bábművészek fehér zsebkendőkből, terítőkből, fehér lepedőkből hajtogatással, csavargatással, csomózással, gyűrögetéssel varázslatos világot teremtenek csivitelő madarakkal, magasan szálló hattyúcsapattal, fehér hómezőkkel. A különleges előadással a győri bábosok a finnországi közönséget már meghódították októberi vendégjátékukon.

Marquez: Macondóban hull az eső című kötetének novelláiból készül Az eső labirintusa című kompozíció, amelynek bemutatóját december közepére tervezik. Kocsis Rozi és Gimesi Dóra dramaturgok, továbbá Bartal Kiss Rita rendező egyebek mellett Az eltűnt idő tengere, A kísértethajó utolsó útja, A vénséges vén apóka - hatalmas szárnyakkal és a kötet címadó novellája alapján teremtenek különös, fülledt karibi világot a színpadra.

A díszlet- és a bábtervezők Sipos Katalin és Sisak Péter, a kecskeméti Tintaló Társulás vezetői. A kísérőzenét Rab Viki komponálta. A marquezi világ költőiségét, meseszerűségét, szürrealitását a bábművészek sajátos eszközeivel jeleníti meg az együttes.

A Haydn-emlékév alkalmából jövő tavasszal viszik színre a Teremtés című produkciót. A darab Joseph Haydn azonos című oratóriumának átirata, amely a Biblia genezisére építve a metafora eszközeivel jeleníti meg a világ teremtését.

A művészi vállalkozás különlegessége, hogy a nagyzenekarra, szólistákra komponált oratórium zenei anyagát kilenctagú fúvós zenekar, a Bolero Fúvósegyüttes fogja megszólaltatni. Az előadás - amelyet a tervek szerint Kocsis Rozi állít színpadra - a bábművészet kínálta lehetőségek széles eszköztárát felvonultatja a tárgyanimációtól a mozgásszínházi és maszkos elemeken át a plasztikus bábos megjelenítésig.

Csobod Eszter emlékeztetett: a Vaskakas a felnőttek számára összeállított szériával azt az egykori tradíciót eleveníti fel, amikor a vásári bódék színpadáról felnőttekhez szóltak a komédiások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását