2024. április 19. - Emma

Drágán beárazták és még drágábban elvitték

Ahogy az várható volt, a két legdrágábbra árazott tétel kapta meg a legmagasabb leütési árat is a MissionArt Galéria csütörtök esti árverésén. Kondor Béla különleges szépségű, 1971-es datálású Kórus I. című festménye alighogy elkészült, súlyosan megsérült
2008. május 30. péntek 14:46 - Hírextra
Nem sokkal halála előtt maga a művész restaurálta, nagy élvezettel,. Az arany hátterű, meleg színekkel festett kép 22 milliós kikiáltási árát 30 millió forintra licitálták. A másik rekorder Ferenczy Károly Nagybánya igézetében festett, jellegzetes plein air tájképe lett, 18 millió forintról indult és 24 millió forintért koppant érte a kalapács.

A két és félszáz tétel között emellett is kiemelt helyet kaptak a galéria gyűjtési körébe tartozó nagybányai és más, Erdélyhez köthető mesterek. Kelendők voltak Nagy Oszkár nagybányai, felsőbányai festményei. A nagy, dekoratív festékfoltokra épülő utcarészleteket ábrázoló vásznakért hosszan folyt a licit. Az 1930 körüli Felsőbányai kapuért csaknem kétszeres árat, 7 millió forintot adott egy gyűjtő. A többi Nagy Oszkár festményért is megadták a 2,2 millió, illetve a 750 ezer forintot. Jól szerepeltek Jándi Dávid, Ziffer Sándor, Klein József képei. Az ismeretlen életművek sorából Pap Géza városligeti jelenete a felfedezés erejével hatott, meg is adták érte az 1,6 millió forintot. A nagybányai iskolát is megjárt lengyel Stanislas Stückgoldnak csak önarcképére volt vevő, 1,5 millió forintos kikiáltási áron.

Koszta József erős fény-árnyékokból építkező Kukoricarakás című képéét 2,8 millió forintra, míg sötét háttérből kiragyogó virágcsendéletét 3,2 millió forintra értékelte az aukció közönsége.
A francia impresszionizmus és a realizmus jegyeit viselő Perlmutter Izsák festményt, egy alakos enteriőrt, 1,2 millió forintra árazták és 4 millió forintért vették meg.

Csak élete elején és végén élt Magyarországon Gross-Bettelheim Jolán, aki Amerikában vált ismert, keresett művésszé. A nagyvárosi magányt idéző pasztellképéért 1,8 millió forintról 4 millióig versenyeztek. Gábor Jenő hét konstruktív reklámlapját 2,2 millió forintért szerezte meg valaki.

Millión felüli áron vitték el Tihanyi Lajos (12 millió forint), Benczúr Gyula (2,6 millió forint), Mattis Teutsch János (2,8 millió forint), Tóth Menyhért (1,4 millió forint) alkotásait.

A kisplasztikák közül kiemelkedett szépségével és 1,5 millió forintra felvert árával Kerényi Jenő 1932-es patinázott gipszszobra. Valamint az 1,2 millió forintért elvitt Medgyessy Ferenc fiúportré az 1900-as évekből.

Kortárs műveket is szívesen vettek. Kopasz Tamás Bronzkor című, 1987-es festményét 650 ezer forintról 1,4 millió forintra licitálták. Wahorn András, Klimó Károly, Szurcsik József festménye elérte az 1 millió forintos leütést. Bukta Imre festményeit 300, illetve 450 ezer forintért, míg egy fotóját 800 ezer forintért vették meg.

Sorszám nélkül, a századik tétel után árverezték el azt a 120x120 centiméteres fatáblát, amelyre a galéria felkérésére 24 művész festett egy-egy önálló alkotást. Az így összeállt különleges művet 1 millió forintról indították. Ezt az árat maga a MissionArt Galéria tartotta, ám végül egy gyűjtő vette meg 1,6 millió forintért. A teljes összeget jótékony célra fordítják, a magyar paralimpiai sportolók pekingi felkészülését és utazását segítendő, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak juttatják el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását