2024. április 28. - Valéria

Vízhiány, természeti katasztrófák

Az emberről és környezetéről, azaz a Földről, vízről, levegőről és a tűzről esik szó november 3. és 7. között a magyar tudomány ünnepének kiemelt rendezvényein.
2008. november 3. hétfő 11:08 - Hírextra
A Föld - adottságaink és lehetőségeink címmel tart hétfőn előadást a Magyar Tudományos Akadémián Németh Tamás akadémikus, az MTA főtitkára, aki arról beszél majd, hogy napjainkban a növekvő népesség igényeinek kielégítése és a természeti erőforrások korlátozott volta súlyos kérdéseket vet fel, ugyanis a még meglévő tartalékokat is veszélyezteti a szélsőséges klíma, a sivatagosodás, az özönvízszerű áradások, a víz- és a talajkészletek túlhasználata, az ipari és a kommunális szennyezések.

Németh Tamás meggyőződése szerint a földi rendszerekbe történő beavatkozásoknak átgondoltaknak kell lenniük. A földtudományok körébe az adottságok és lehetőségek feltárása, az ésszerű erőforrás-használat tudományos megalapozása, és az alternatív lehetőségek kidolgozása egyaránt beletartozik.

A víz a változó világban - néha a sok is kevés címmel tart kedden előadást Somlyódy László akadémikus,a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

A "vizes" hírek a világból a vészes vízhiányról, a szennyvízelhelyezés katasztrofális állapotáról, fertőzésekről, természeti katasztrófákról szólnak. De szerepelnek a híradásokban az Aral-tóhoz hasonlóan eltűnő vizek és a több országot lefedő nemzetközi vízgyűjtők körül kialakuló konfliktusok is. Magyarországon a cianidszennyezés, a rekordszintű árvizek és a tiszai szabályozás újragondolása, a belvíz által elöntött területek, az aszály és a vízhiány, a Balaton vízvesztése, a Rába habzása, a víz- és csatornadíjak emelkedése, az ivóvízellátás és a szennyvíztisztítás ezermilliárd forint nagyságrendű fejlesztési igénye szerepel a médiában.

"Az aggasztó jeleket látva sokan kérdezik, mi várható a jövőtől? A vízdilemma biztosan nem egyszerűsödik, a megoldandó feladatok átlépték a korábban megszokott határokat" - emeli ki Somlyódy László.

A pénteki központi rendezvénynek a Debreceni Akadémiai Bizottság ad otthont, mivel 2009-ben Debrecen lesz az ünnepségsorozat központi rendezvényének helyszíne. Itt Csépe Valéria pszichológus, akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese A világ a fejünkben címmel beszél az ötödik őselemről, az emberről.

Milyen életkorra alakulnak ki azok az agyi hálózatok, amelyek lehetővé teszik, hogy számfogalmunk legyen? Miért gátolja a szorongás a tudás megszerzését? Miért kell az egészből visszavezetni és fokozatosan "lebontani" a világot? Hogyan változtatja meg a természettudomány életkorra méretezett oktatása a gondolkodást? Olvasásra készült-e az emberi agy, s ha nem, miért, mikor és hogyan lesz arra alkalmas? Kell-e edzeni az agyunkat? Mit "szeret" az agy, megértés nélkül tárolni, vagy értve építkezni? Vagy jobb, ha tanulni tanítjuk? - Ezekre és hasonló kérdésekre keres választ Csépe Valéria egy fiatal tudományterület, a pedagógiai idegtudomány eredményeinek bemutatásával.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását