2024. május 14. - Bonifác

Márton-napi rendezvények a skanzenben

Hordólovaglással, borlopó-, libaszépségversennyel és bájgúnárválasztással várja a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu Márton napján a látogatókat - közölte a szabolcs-szatmár-beregi intézmény vezetője hétfőn az MTI-vel.
2008. november 3. hétfő 11:11 - Hírextra
Az új borhoz és a vágásra érett lúdhoz, a libához kapcsolódó gasztronómiai bemutatók és kóstolók, tréfás vetélkedők mellett színházi előadás is lesz a sóstói falumúzeumban - mondta Páll István igazgató.

A hagyományoknak megfelelően 10 órától várják az érdeklődőket a nyírségi skanzenben, ahol már a kapuban borral, libatepertővel és libazsíros kenyérrel, valamint a ludak hajtásához szükséges, Szent Márton vesszejével fogadják őket. A Márton nevű résztvevőket névnapi meglepetésként ingyen engedik be a falumúzeumba, sőt a gyerekeknek még ajándékot is adnak.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei a Lúdas Matyi című darabot mutatják be, miközben borkóstoló, a hordókészítő kádárok bemutatója és kirakodóvásár zajlik a létesítmény területén.
A Jó ebédhez kong a hordó elnevezésű vetélkedő hordólovaglással, akadályversennyel és borszívó lopózással indul, majd a liba szépség- és énekverseny, a lúdterelő viadal, a bájgúnár-vetélkedő s a híres, régi falusi Márton-napi legényavató következik a Nyíregyházi Művészeti Középiskola tánctagozatának közreműködésével.

A Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu jármi házának udvarán kemencében sült tök- és krumplikóstolás lesz. A tiszadobi portán forralt bor- és teakóstolás, tollfosztás és "kenőtallú-készítés" várja az érdeklődőket. Az anarcsi lakóházban lúdgégesütésre és tepsislibahús-kóstolóra várnak mindenkit. A barabási kocsmában ludaskását és libazúzapörköltet szolgálnak fel, a hozzá illő forralt borral és a lúdlábtortával. A kállósemjéni portán a téli időszak régi asszonyi feladatait idézik vissza, a hímzést, a varrást és a stoppolást, s ki-ki be is kapcsolódhat a munkafolyamatok elsajátításába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását