2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Vita a költségvetésről: első menet

Ma kezdi a költségvetés vitáját az Országgyűlés: a helyzet komolyságát jelzi, hogy ötnapos munkahétre készülnek a honatyák és -anyák. Mi is itt vagyunk, hátha kiderül valami arról, hány új lyukat kell a nadrágszíjunkba applikálnunk.
2008. november 3. hétfő 11:08 - Szalay Gergely

Az érdemi rész lefutott mára, kisebb ügyekben szólalnak fel a képviselők. Úgy tűnik, az érdemi anyázgatást (vagy jó, hívjuk vitának) elosztják az egész hétre.

Az ürömi óvodától a térfigyelésig, a Nemzeti Civil Alapon át az agráriumig számos téma szóba kerül. Egyik sem ér annyit, amennyi időt szánnak rá.

A nap sztorija: az Országgyűlés nem fogadta el Kovács Tamás legfőbb ügyész válaszát a kisebbségi ombudsman Cigány Labdarúgó Bizottságára (CLB) vonatkozó beadványával kapcsolatban. A bizottság 1997-ben alakult a Magyar Labdarúgó Szövetségen belül, de Herényi Károly szerint két éve cincálja az MLSZ anyagi feltételeit, mivel állítólag nem üléseztek elég gyakran. Ezzel az ügyészség szerint nincs is gond, bár erről a szükséges feltételeket nem biztosító MLSZ tehet. Később azonban lehet vizsgálat – a válasz megmérettetett és kevésnek találtatott.

16:15

Szabó Lajos költségvetési bizottsági alelnök (MSZP) egynémely elveik feladásáról beszél: az egyensúly maradt, a biztonság és a növekedés ad acta került. Nehéz időket élünk.

A folyosók zsúfoltak, a dohányzásra kijelölt helyen vágni lehet a füstöt. A büfénél pedig helyezkedéses alapon jut csak szendvics – szerencsére itt ezeket pótolják, ennyire nem gyűrűzik a válság.


Brutális megszorítást tervez

Odabent Varga Mihály, a költségvetési bizottság elnöke, egykori pénzügyminiszter (a legendás kétéves költségvetés levezénylője, amit Járai készített még elő neki) szapulja a költségvetési tervet. Ki gondolná: nem tetszik neki.

A kormánypártiak reakciói alapján nekik meg az ő mondandójával van gondjuk. Hosszasan kritizálja Szabó felszólalmlását, és persze a jelen állapotokat: ilyen kaotikus még sosem volt a helyzet – mondja. Ennek oka természetesen a kormány rossz gazdaságpolitikája is – ugyebár már megint a szocialisták, akik csak úgy nyugdíjakat emelgettek. Ja, ezt nem említi. Elnézést.

Viszont a rosz gazdaságpolitika következtében adósodott el a lakosság, ezért csökkent a bérek reálértéke, és dübörög a munkanélküliség. És persze szerinte is firtatni kellene, miért is alakult egyáltalán ki a helyzet. Ami miatt Csáddal és Zambiával sorolnak egy helyre minket a Fidesz szerint (ezek szerint a spekulánsok nem háborgatják ezeket az országokat sem – különben is, a telek ott lényegesen kellemesebb klímával kecsegtetnek).

Természetesen a költségvetés maga egy brutális megszorító csomag, ami mindenkitől csak elvesz. Megnéznénk, mit mondana, ha a kormány a válság örömére osztogatni kezdene. Mindegy, ezt szerinte nem szabad megszavazni, hanem csökkentetni kell az adókat (az IMF meg pukkadjon meg és sértegessen másokat?), a vállalkozásoknál minél több pénzt kell hagyni, és be kell fagyasztani minden luxuskiadást.

14:09

Szokás szerint Kovács nincs kibékülve a költségvetéssel – változatlanul.

Nehezen áttekinthető rendszer és bizonytalan továbbgyűrűzést emleget, ugyanakkor ő az első, aki nem fél az IMF-kerettől: rosszabb kamatú kölcsönök helyett egyes részeit igenis lehetne használni – mondja.

Befejezi, taps.


Képzeld, csökkent a különbség a Szondánál!

13:52


Kovács Árpád ÁSZ-elnök beszél: egyelőre dátumoknál tart: melyik verziót mikor kapták meg és hogyan értékelték azokat.

Az általános indoklás céljával egyetértenek, a bevételi sarokszámokkal viszont változatlanul vannak a Számvevőszéknek gondjai. Változtatásokat pedig biztos kikényszerítenek majd a körülmények.


Hányszor mondjam: nem jó...

Szerinte a keretszámokat idén is az előzetes megegyezések alapján nyírták vissza – mindennel együtt az ÁSZ nem tudja megítélni a tervek milyenségét.

A problémák miatt egyes problémák áthidalhatók, a kollegialitás nevében is. Óvatosságra int: most észnél kell lenni.

13:42

Maradnak az EU-s források, itt-ott lesznek megszorítások, de nem minden területen. Nőnek a K+F kiadások is, elvileg tehát azért próbálunk előre nézni.

Jönnek a helyi önkormányzatok, és az iskolák. Kicsit többet kapnak a helyi erők, programok indulnak az iskolák számára is: némileg szociális alapon, ha jól értjük – nem fog ártani, maradjunk az egyszerűség kedvéért ennyiben. Nagyobb szerep jut a kistérségi társulásoknak is – tudjuk meg. Összességében nem lesz rózsásabb a helyzet.

Szóba kerülnek a szociális szempontok is: átalakul a segélyezési rendszer, cél a munkához juttatás lesz – kissé homályos, de mintha a nyár elején felmerült problémákra reflektálna a felvetés. A TB-kassza is kevesebb bevétellel számol – a várható munkanélküliség miatt ez nem is meglepő.

A politikusok felelőssége adott esetben az egyetértés – és most adott eset van, Mindenkit arra kér, a helyzetnek megfelelően vegyenek részt a vitában.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását