2024. május 21. - Konstantin

Vita a költségvetésről: első menet

Ma kezdi a költségvetés vitáját az Országgyűlés: a helyzet komolyságát jelzi, hogy ötnapos munkahétre készülnek a honatyák és -anyák. Mi is itt vagyunk, hátha kiderül valami arról, hány új lyukat kell a nadrágszíjunkba applikálnunk.
2008. november 3. hétfő 11:08 - Szalay Gergely


13:21

Veres János expozéja az első: tombol a válság, ami elérte Magyarországot is. Erre jó tempóban reagált a pénzügyi kormányzat: egy hét alatt új költségvetést írtak, majd azt is újraalkották.

Akkor – mondja a pár héttel ezelőtti tervekről – még megalapozottak voltak a számok, azóta korrigálni kellett.


Szólásra emelkedik

Emlékeztet a spekulánsok ügyeskedéseire, amiket sikerült kivédeni.

Csökkentették a várakozásokat, kisebb lesz a hiány, ezért lesznek a már ismert megszorítások. De így az államháztartása hiánya 400 milliárd forinttal csökkent, és GDP-arányosan 2,6 százalék lehet. A gazdaság 1 százalékkal esik vissza, de ez még nem tragédia: jelentősen mérséklődik az infláció is – nyugtat meg.

Elárulja azt is, mire kell majd a bevételeket használni: nem adócsökkentésre (az most sokat nem segítene), a hiányokat kell lejjebb faragni.

Hatékonyabb, takarékosabb, olcsóbb államot akar – ez itt-ott alakul,emitt-amott nem. Az egyetemi autonómia például nem kedvez a közpénzek megspórolásának.

12:59

Sikerült elfogadni a napirendet, bár nem volt egyszerű. Nagyon kis pajkosak a képviselők.

12:48

Fodor Gábor hírünk és a világ kapcsolatát firtatja: '56-tól indít, kis kitérő Kádár felé, akinek korszaka máig hat. Figyelmeztet a korábbi jó példára is: a szocialisták és liberálisok már hoztak közösen az ország érdekében súlyos döntéseket – lásd Bokros-csomag.

Ők valóban tenni akarnak, de érdemben: nem úgy, mint a korábbi sajtóeseményen. Ehhez képest a párt szlogenjei csendülnek vissza, reformokról, euróról.

Veres János reagál erre is: ma lesz zárt költségvetési bizottsági tárgyalás, a Fodor által felvetett témákban is. Veres hajlik a zárt tárgyalások általános támogatására is: így lehet megismerni minden fontos álláspontot.

Jöhet a napirend.
 
12:35

Karsai József a Stand up comedy műfajával próbálkozik: egy cső kukoricát mutat be, mint a veszélyeztetett mezőgazdaság szimbólumát: ebben hihetetlen energiák vannak (szemben az eurós bankókkal), benne van a csoda, hogy egy szemből egy csövön háromszáz lesz.

Az üzenet érthető (ha az intervenciós ár jelentőségét nem is látja át mindenki elsőre), az előadásmódon még lenne mit csiszolni.

12:32

Veres János válaszol: ha Kósa bent lett volna Gyurcsány felszólalásakor, hallhatta volna az áhított válaszokat. Mert elhangzottak. Ami nem rontja tárgyalási pozícióinkat, mindig elhangzik – teszi hozzá.

Heves jobbos felszólalás: még a magyarverésről is Gyurcsány tehet. A felszólamló Soltész Miklós kereszténydemokrata képviselő, aki szerint persze régebben minden jobb volt. Legalább úgy aggódik a tizenharmadik havi nyugdíjért, mintha ők adták volna.

12:22

Napirend előtt Kósa Lajos emelkedik szólásra: már megint csúcsot akar a miniszterelnök – ez foglalkoztatja.

Úgy pedig nem lehet együttműködni, hogy állandóan átverik őket – nem ismertek az IMF-feltételek, ami meg mégis, az komoly veszélyt jelent.

Szerinte Gyurcsány biodíszletnek használja az embereket PR-akcióihoz. Arra viszont zseniálisan: ígéri, le fogja igazolni a debreceni rendezvényszervező élére. De Gyurcsány kormányfő, nem píáros, így ez nem fog menni – summáz a polgármester.


Szép beszéd volt

12:14

Kóka János felemlegeti, hogy a felelősök keresése több időt visz el, mint a válság kezelése – mond valamit, úgy tűnik. Emlegeti a biztató tegnapi megállapodást, és a pesszimista előrejelzéseket is.
Ezekre is tekintettel ők is szeretnék megismerni a hitelfeltételeket.

A gazdasági csúcs ötletét ők is üdvözlik, de javasolják: legyen közös gazdasági-költségvetési bizottsági ülés, mert a költségvetési bizottságnak ellenzéki a vezetősége. És van kész válasza a korábbi kritikákra: nem a piac volt sok, hanem az újraélesztett szocializmus.

Göndör István a jobboldali ellenzéket szapulja: elfogadhatatlan Semjén állítása (Európában más ország nem küzdene a válsággal). Hiányolja a hasznosabb hozzáállást, és egyenesen álnok hazugságot emleget – némileg a kétszáz fős parlament okán is.

Üzen Kókának is: a magyar gazdaság mindig ilyen volt, és felemlegeti a Matolcsy-féle gazdaságpolitika Járai-féle kritikáját is. A szerdahelyi ügyben a frakció támogatja Gyurcsányt.

Herényi Károly mindenkit kárhoztat (nem alaptalanul): a költekező kormányt és a kétharmados törvényeket megfúró ellenzéket egyaránt. Figyelmeztet: ne nyúljon senki az IMF-hitelhez: jót tett az ország megítélésének, se az önkormányzatok támogatására, se gazdaságélénkítésre ne akarja senki használni. Csak arra, amire való.

A válság utáni időkre felelős gondolkodást kér – meglepően indulatos a frakcióvezető, nem ilyennnek szoktuk meg.

Tényleg baj van, ha eddig kétséges lett volna.

Üzen Semjénnek is, aki mameluknak nevezte őket: a kifejezés Tisza idejéből származik, amikor a kritikátlanul mindent megszavazó képviselőket hívták így. Ez inkább illik a KDNP-re.

A csúcs ötletét nem vetik el.

Gyurcsány megint reagál, egész röviden: döntse el mindenki, segíteni akar-e vagy sem. Ő azokat szólítja, akik tudnak és akarnak együttműködni. Azt kéri, ne azzal foglalkozzanak, hogy elmondják, mit gondolnak róla – ezt tudják a választók és ő is. Konkrét javaslatokkal tessék inkább jönni – abból még népszerűség is lehet. Nehéz megértenie, miért elkötelezettebb Magyarországért Gordon Brown, Angela Merkel vagy Sarkozy, mint egynémely magyar politikus. Taps.

11:45

Elsőnek Navracsics Tibor reagál: persze megint a lakosságra fogja a felelősséget Gyurcsány – a kormánynak a gazdasági növekedés fenntartása a feladata.


Nem élünk majd nagy lábon

Sőt: egyszer sem ejtette ki a gazdasági növekedés fogalmat. Hogy honnan, nem derül ki. A gazdaság viszont legyengült, nem utolsó sorban a hat éve aktív Gyurcsánynak köszönhetően – merthogy ő jeleníti meg a kormány felelősségét. Az elmúlt hat év minden kudarcáról mind Gyurcsány tehet – mindig voltak fontos pozíciói.

Bezzeg korábban, még 2006-ban is dicsérte a gazdaságot. Ellentéteset mondott egy Balatonőszöd nevű nyaralón – nincs formában a fideszes frakcióvezér. A személyeskedésben is durvább: ő nem ismer milliárdosokat, Gyurcsány meg biztos megnézte a házikasszát is.

Ebben a helyzetben különösen reméli, hogy a bizonyos ezermilliárd nem az, amit már februárban megígért – az háromszázmillárddal több volt, mint keret – ezt viszont akkor már lehívták.

És persze megint a Zemberekkel akarják megfizettetni a satöbbit.

Semjén Zsolt szerint Gyurcsány ekkorát még nem hazudott – és azt kell vizsgálni, miért fenyeget minket államcsőd. Mert nyilván az fenyeget, mert legyengítették az ország immunrendszerét erkölcsileg, lelkileg, gazdaságilag, korrupcióval (de szép filmet csinálna erről az Ezüsthajó...). Teljes nyilvánosságot követel, mert a hitelt nem Gyurcsány és Veres fizeti majd meg, hanem a Zemberek, Semjén, a sajtósok (kit hatnak meg a KDNP sajtósai, tessék mondani?) - így Gyurcsány csak egy dolgot kérhet az országtól: bocsánatot.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását