2024. május 5. - Györgyi

Navracsics szerint parlamenti ellenőrzés kell

Navracsics Tibor, parlamenti ellenőrzést tart szükségesnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországnak biztosított hitelkerete felett; a politikus szerint valamilyen intézményes megoldást kell találni, hogy nyomon kövessék a pénzek lehívását.
2008. október 31. péntek 15:31 - Hírextra
A Fidesz frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva meglehetősen furcsa megoldásnak nevezte, hogy éppen 17 hónapig, vagyis 2010 márciusáig áll rendelkezésre az IMF hitelkerete, és utána nyilvánvalóan egy másik kormánynak kell visszafizetnie, amit ebből igénybevettek.

Szerinte pontosan ezért nagyon fontos, hogy a Nemzetközi Valutaalap hitelfolyósítása parlamenti ellenőrzés alatt történjen.

Az MTI kérdésére, hogy esetleg egy bizottság végezhetné-e ezt az ellenőrző munkát, Navracsics Tibor azt mondta, ez akár a költségvetési bizottság is lehet, de mindenképpen "intézményes megoldást" kell találni, mert hatalmas összegről van szó.

Mint mondta, nem ismerik, hogy milyen célokra akarják igénybe venni a hitelt, nem tudják, ki jogosult a pénzek lehívására, a miniszterelnök egyedi döntéssel vagy a pénzügyminiszterrel együtt, vagy kormánydöntéssel határozhat-e erről.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: mindenképpen azt tartanák szerencsésnek, ha az Országgyűlés ellenőrző funkciója minél jobban érvényesülne ebben a kérdésben.

Az IMF várhatóan november 6-án hagyja jóvá a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó, 15,7 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet.

A washingtoni székhelyű IMF kedden közölte, hogy Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kap, 17 hónapig készenlétben, azaz rendelkezésre tartott hitelkeret formájában, ezzel segítve Magyarországnak kezelni a pénzügyi válság következményeit.

A nemzetközi összefogásban a valutaalap 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal; az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását